Feestmenu voor ADHD-gezinnen

Je kind veert omhoog als je een zak chips openscheurt? De boodschap om aan tafel te komen hoort hij niet? Op de stoel blijven zitten lukt slechts een paar seconden? Erwtjes vliegen in het rond? Soms is de eetsituatie een uitdaging, zeker als ADHD mee aan tafel zit. Elk gezin verdient om meer van de eetmomenten te kunnen genieten. Daarom serveren we jullie een gratis feestmenu.

 

Feestmenu

  • Zorg voor beweging als jullie langer aan tafel zitten dan anders. Wachten is nu eenmaal heel moeilijk voor iemand met ADHD. Laat kinderen even gaan spelen of laat ze meehelpen in de keuken. Dat breekt het lange stilzitten aan tafel. Een kleine fotograaf in huis? Laat die ineens gezellige foto’s nemen van iedereen aan tafel.

  • Maak het tafelgebeuren boeiend, zorg voor kletskaartjes met ideetjes om over te praten, speel een spelletje zoals Simon Says … Laat tekentalenten oma of nonkel tekenen en lach voluit als nonkel ook oma tekent.

  • Geef kinderen inspraak in het feestmenu. Zorg dat er lekkernijen zijn die zij ook lusten.

  • Laat kinderen mee de tafel dekken. Misschien kunnen ze voor iedereen placemats kleuren of de tafel versieren?

  • Sommige kinderen genieten er misschien van om mee kok te spelen. Mee eten klaarmaken bevordert proeven in al zijn vormen: likken, ruiken …. Het is voor kinderen ook leuk te kunnen vertellen dat ze mee voor het feestmaal zorgden.

  • Gaan jullie uiteten? Laat kinderen een rugzakje/koffertje meenemen gevuld met zaken waarmee ze zich kunnen bezighouden. Stop er iets nieuws in, bijvoorbeeld stickers en een boekje om ze in te plakken of een spelletje in reisformaat.

  • Check hoe kindvriendelijk de setting is als jullie op restaurant gaan. Zijn er mogelijkheden om even de benen te strekken, te spelen, een kort wandelingetje te maken? Wie weet is er een bos of speeltuintje nabij?

  • Een kind met ADHD wil alles graag nu direct. Niet evident met meerdere gangen aan de feesttafel. Een Monkey Platter kan bij thuisfeesten op die behoefte inspelen. Het is een bordje met allerlei gezonde en gesneden dingen op, bijvoorbeeld verschillende groentjes en crackers. Een bereikbare plaats en geen druk om te eten doen soms wonderen om kinderen te leren proeven! Of doe een rauwegroenteapero met lekkere dipsausjes terwijl je kookt.

Smakelijk en veel tafelplezier!

Op 26 januari 2023 organiseert centrum ZitStil een webinar over gezond en evenwichtig eten met ADHD. Meer info en inschrijven.

© Centrum ZitStil vzw. Dit artikel wordt beschermd door auteursrechten. Als je dit artikel geheel of gedeeltelijk wil overnemen, moet je eerst toestemming vragen aan centrum ZitStil.