Prof. Dr. Marina Danckaerts

Prof. Marina Danckaerts is hoofd van de dienst kinder- en jeugdpsychiatrie van het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven en Hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie aan de KU Leuven. Dr. Danckaerts superviseert een polikliniek voor kinderen met aandachtsmoeilijkheden en hyperactiviteit-impulsiviteit (ADHD) en aanverwante ontwikkelingsproblemen (leerproblemen, tics, gedragsproblemen). Haar onderzoeksinteresses en publicaties liggen in het brede veld van ADHD, met focus op de complexe processen van diagnostiek, cognitieve disfuncties, uitstel van bekrachtiging en neuro-imaging, psychofarmacologische behandeling en gedragsbehandeling van ADHD. Ze is lid van de Eunethydis Guidelines interdisciplinary expert group, die adviezen ontwikkelt ten behoeve van Europese richtlijnen voor de diagnose en behandeling van ADHD.

Lezing: Hij die niet genoemd mag worden: ADHD

 

dots

 

 

Prof. Dr. Theo Compernolle

Begon zijn carriëre als kinder- en jeugdpsychiater. Hij pionierde mee bij de oprichting van centrum ZitStil. Hij schreef de eerste Nederlandstalige handleiding voor ouders van kinderen met wat toen nog Minimal Brain Disorder heette. Het boek ‘Zit Stil’ werd een bestseller en wordt nog steeds door ouders en opvoeders zeer gewaardeerd.

Later, mede door zijn onderzoek op gebied van stress, werd hij steeds meer gevraagd door het bedrijfsleven en sinds 2000 doet hij dat fulltime. In de voorbije vijf jaar bestudeerde hij meer dan 600 wetenschappelijke artikels en deed hij een enquête bij 1200 professionals omdat hij zich grote zorgen maakte over de uitermate negatieve impact van het verkeerd gebruik van moderne technologieën op onze intellectuele prestaties. Hij publiceerde daarover het boek ‘BrainChains’ dat in oktober zal verschijnen in het Nederlands.

Lezing: Ontketen je brein. Hoe hyperactiviteit en multitasken je hersenen gijzelen en hoe je eraan kunt ontsnappen

 

dots

 

 

Prof. Dr. Pieter Baeyens

Prof. Dr. Dieter Baeyens, klinisch psycholoog, is als hoofddocent verbonden aan de onderzoekseenheid Gezins- en Orthopedagogiek van KU Leuven. Tevens is hij academisch consulent van Code, het expertisecentrum van Thomas More. Conform de doelstellingen van het KU Leuven ADHDynamisch consortium, beoogt hij in zijn onderzoek de afstemming tussen persoon en omgeving te optimaliseren wanneer het gaat over ADHD, executieve dysfuncties en interventies in onderwijs en gezondheidszorg.

Lezing: ADHD in het onderwijs: “Wat kunnen (en moeten) wij voor u doen?”

 

dots

 

 

Prof. Dr. Christophe Lafosse

Prof. Christophe Lafosse is doctor in de Klinische Neuropsychologie. Hij is als Directeur Strategie en Wetenschappelijk Beleid en als klinisch neuropsycholoog verbonden aan het Revalidatieziekenhuis RevArte te Edegem. Daarnaast doceert hij aan verschillende universiteiten en hogescholen (KULeuven, Vrije Universiteit Brussel, Thomas More Hogeschool) en voert hij onderzoek onder meer naar de gevolgen van en het leren omgaan met hersenaandoeningen.

Lezing: ADHD-achtig gedrag als cultuurpathologische uitingen van technologische incorporatiemoeheid

 

dots

 

 

Ria Van Den Heuvel

Ria Van Den Heuvel is directeur van centrum ZitStil, het kennis- en expertisecentrum voor ADHD. Als gewezen Vlaams volksvertegenwoordiger heeft ze jarenlange ervaring met het Vlaamse gezondheids- en welzijnsbeleid.

Lezing: Ongekwalificeerde uitstroom van jongeren voorkomen door te anticiperen op pseudo- en echt ADHD-gedrag

 

 

dots

Griet Vercaeren en Katrien Boone

Griet Vercaeren is als klinisch psychologe en criminologe verbonden aan centrum ZitStil. Zij is actief in het kinder- en jongerenteam en geeft o.a. trainingen voor ouders van pubers, opleidingen voor leerkrachten en hulpverleners. Daarnaast is zij verantwoordelijke voor diverse beleidsmatige onderzoeksprojecten.
Katrien Boone is klinisch psycholoog en gedragstherapeute. Als medewerker van centrum ZitStil geeft zij diverse trainingen voor volwassenen. Daarnaast verzorgt ze o.a. informatieavonden over ADHD en workshops opvoedingsondersteuning voor ouders.

Lezing: ADHD bij één van de partners? Partnerrelatie onder druk!

Het symposium is mogelijk dankzij deze sponsors.