Ttitel: Vlinder: Over een meisje met ADHD
Auteur: Miriam Bruijstens
Uitgeverij: Pica/Abimo
Uitgavejaar: 2012
ISBN: 9789077671740

Vlinder is een meisje van acht, negen jaar. Ze gaat in Nederland naar school. Het is een lief, vriendelijk, dromerig ‘vlindertje’. Ze verveelt zich nooit, heeft altijd iets te doen. Maar wat ze doet is niet altijd wat er van haar op dat moment verwacht wordt. Vlinder kan behoorlijk impulsief zijn en heeft af en toe last van een kort lontje. Kortom, de omgeving moet zich een beetje aanpassen aan Vlinder. De juf en de mama van Vlinder weten precies hoe ze haar moeten aanpakken. Dat maakt dat Vlinder meestal de dag zonder al te veel brokken doorkomt. Het gaat nog wel eens mis. Zeker als een andere juf komt oppassen in de klas bijvoorbeeld. Maar Vlinder blijft haar lieve, vriendelijke, dromerige zelf.

Vlinder is een leuk kinderboek. Leesbaar voor goede lezertjes vanaf zeven jaar. Er gebeurt niets wereldschokkends in het boek. Het zijn een beetje de dagelijkse avonturen van een meisje met ADHD. Zonder grote rampen en zonder grote uitschieters, tenzij de gewone ADHD probleempjes van elke dag.

Leuk aan het boek is dat er van ADHD geen levensgroot probleem gemaakt wordt. Het blijft allemaal luchtig van toon, zonder in een soort ‘Witte van Zichem’ romantiek te vervallen.

Persoonlijk vind ik het wel jammer dat er nergens in het boek rechtuit gezegd wordt dat Vlinder ADHD heeft. Er wordt op gezinspeeld, ze wordt ‘bijzonder’ genoemd, maar je moet al de commentaar voor de volwassenen achteraan in het boek lezen om zeker te zijn dat de schrijfster ADHD bedoelt.

Als leesboek vind ik het een leuk boek, dat je snel kan lezen. Ik miste wel een beetje emotionele betrokkenheid als lezer. Ik was noch ontroerd, noch opgevrolijkt of opgelucht bij het lezen. Een aardig boek, niet meer niet minder.

Ouders die thuis een Vlindertje hebben, kunnen het misschien wel samen lezen en een gesprekje aanknopen over de ADHD-kenmerken van hun dochtertje. Zonder het woord ADHD te laten vallen. Maar om het boek als ‘psycho-educatie’ te gebruiken, vind ik het te vaag.

Samen een leuk boek lezen met je kind is natuurlijk altijd een aanrader. En daarvoor zit u met ‘Vlinder’ gebeiteld.

Dit boek is te koop in onze webshop