Auteurs: Edward Hallowell en John Ratey
Uitgavejaar: 2005
Uitgeverij: Nieuwezijds
ISBN: 978-90-5712211-8
De schrijvers zijn beide psychiater en hebben ADHD. Hun professionaliteit en hun persoonlijke ervaringen liggen aan de basis van deze ‘hulpgids’.
Het boek geeft informatie, educatie en ondersteuning aan volwassenen met ADHD en bestaat, naast de inleiding, uit 4 delen.
- Wat betekent het om ADHD te hebben? De symptomen van ADHD bij volwassenen worden beschreven en verduidelijkt.
- Drie verhalen: aan de hand van de ervaringen van verschillende mensen met verschillende achtergronden schetsen de schrijvers de verhalen van volwassenen waarbij de diagnose erg laat werd gesteld, vaak na een zware strijd.
- De diagnose ADHD stellen: de stappen die dienen gezet te worden om tot een degelijke diagnose te komen en de moeilijkheden die men te verwerken krijgt, worden hier duidelijk beschreven.
- De kracht beheersen en de valkuilen vermijden: de behandeling van ADHD. Vooral dit hoofdstuk krijgt de volle aandacht van beide schrijvers. Het bevat een veelheid en varia aan mogelijkheden. Enkele behandelingsmogelijkheden roepen toch wat vragen op.
De positieve toon waarin het boek is geschreven, zorgt voor een dubbel gevoel. Enerzijds is het een pluspunt dat niet alleen de negatieve kanten van ADHD beschreven worden en het ook wel een successtory kan worden ook mét ADHD. Anderzijds doet het boek te ‘sprookjesachtig’ aan: ‘the American dream’. Als men het boek leest als volwassene met ADHD of als partner/ouder op het moment dat men zijn zoveelste job kwijt geraakt is en de relatie slagzij maakt… kan die lezer zo’n portie positiviteit wel voor waar aannemen?!
Beide schrijvers hebben het gemaakt in het leven, hebben een hoog diploma, een goed betaalde baan en de nodige (h)erkenning; als werkloze of met een leefloon zouden ze vermoedelijk een andere ‘gids’ schrijven.