Titel boek: De kunst van het uitstellen: waarom doelgericht nietsdoen tot betere resultaten leidt
Auteur: John Perry
Uitgavejaar: 2013
Uitgeverij: Spectrum
ISBN: 978 90 00 31608 3

In ‘De kunst van het uitstellen’ legt filosoof en professor John Perry met veel humor en wijsheid uit hoe je je uitstelgedrag kunt verfijnen en hoe je deze karaktertrek vol trots in kunt zetten. Het boek ontstond tijdens een ernstige aanval van uitstelgedrag, een karaktertrek waarover de auteur lang een slecht gevoel had. Tot hem iets opviel. Over het geheel genomen had hij toch de reputatie iemand te zijn die een hoop waardevol werk voor elkaar kreeg aan de universiteit waar hij werkte. Een raadselachtige paradox. Tot hij besefte dat hij een ‘gestructureerde uitsteller’ is: iemand die een heleboel voor elkaar krijgt door andere dingen niet te doen.

Want uitstellers doen zelden helemaal niets: ze doen ondergeschikte nuttige dingen zoals tuinieren, potloden slijpen of een schema maken over hoe ze hun bestanden opnieuw kunnen organiseren. Ze kunnen ook gemotiveerd worden om moeilijke, tijdrovende en belangrijke taken te doen. Waarom doet de uitsteller deze dingen? Omdat ze een manier zijn om iets belangrijkers niet te doen.

In het vervolg van zijn boek legt John Perry op een leuke manier uit hoe je jezelf kan motiveren en belonen om uitstelgedrag te verminderen, maar ook wat de voordelen zijn van gestructureerd uitstellen.

Hij probeert bijvoorbeeld te werken met dagelijkse takenlijstjes, waarbij het belangrijkste doel niet is zichzelf eraan te herinneren wat hij moet doen, maar wel zichzelf de kans te geven om taken te doorstrepen. Op deze manier kan hij zichzelf regelmatig schouderklopjes geven. Ook de juiste muziek kan helpen om op gang te geraken.

Voor het omgaan met e-mails heeft de auteur nog geen erg goede technieken bedacht maar hij legt wel op uit waar de gevaren zich situeren. Aan een sessie surfen op internet begint hij pas als hij zeker weet dat iets zijn zoektocht zal onderbreken, zoals bijvoorbeeld zijn vrouw die bijna thuiskomt.

Verder klaagt de auteur op hilarische wijze aan dat de hele wereld zo is ingericht dat de mensen die ‘vertikaal’ georganiseerd zijn ‘de controle hebben over zaken’. Deze mensen vinden de archiefkasten die je overal terugvindt, een handig systeem. Maar veel gestructureerde uitstellers zijn net als hijzelf ‘horizontaal’ georganiseerd: ze willen alles wat ze nog moeten doen, zien liggen. De enige mogelijkheden die daarvoor bestaan, zijn bureaus, de bovenkant van archiefkasten, stoelen die in de buurt staan en de vloer. Hij droomt hardop van een kantoor met een groot draaibaar plateau waarover hij zijn papieren en projecten kan uitspreiden.

Tot slot geeft hij de tip om samen te werken met mensen die geen uitstellers zijn. ‘Ze werken beter dan een wekker, hoewel ze uiteraard minder gemakkelijk uit te zetten zijn.’

Dan gaat hij over op de voordelen van gestructureerd uitstellen. Zo kan het zijn dat een belangrijke taak die bovenaan je lijstje staat, soms gewoon verdwijnt. Hij hekelt het gezegde ‘Stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt doen’ en stelt voor om over te schakelen naar ‘Doe vandaag nooit een taak die morgen misschien verdwenen kan zijn’.

Daarnaast kan een uitsteller door zijn ideeën en energie vrij rond te laten gaan, allerlei dingen bereiken die hij misschien niet had bereikt met een gestructureerder regime. Conclusie: een uitsteller is misschien niet ‘s werelds meest effectieve persoon, maar uitstelgedrag is ook niet het ergste gebrek ter wereld.

Op deze manier zorgt Perry ervoor dat uitstellers zich minder schuldig voelen over hun vertragingstechnieken. Bovendien geeft hij aan dat je met goede ‘zelfbedrogvaardigheden’ een minder erge uitsteller kan worden. Jezelf een schouderklopje geven, takenlijstjes, wekkers en goede samenwerkingsverbanden zijn allemaal manieren die hierbij kunnen helpen. De boodschap is vooral: geniet van het leven en accepteer eerst dat je een gestructureerde uitsteller bent, vooraleer je te storten op middelen om deze gewoonte af te leren. Voor wie dat toch wil doen is er de bijlage ‘Hoe je deze gewoonte afleert’, waarin Perry een grappige analyse maakt van enkele bestaande artikelen, boeken, websites en online hulpmiddelen.

Het boek lezen kan je helpen een beter gevoel over je eigen uitstelgedrag te krijgen en je minder te ergeren aan het uitstelgedrag van anderen. De humoristische, vlotte schrijfstijl en herkenbare anekdotes maken dit nog eens ontspannend ook. Een echte aanrader!