Triple P, of ‘driedubbele P’, staat voor het Positive Parenting Program. In het Nederlands zou je dat het positief pedagogisch programma kunnen noemen.

Het is een ondersteuningsprogramma voor ouders, bedacht door de Australische professor Matt Sanders. Het bestaat uit een aanbod op meerdere niveau’s: van informatie over opvoeding aan het brede publiek, via de media, naar infosessies voor ouders. Die kunnen kort duren of iets langer, naargelang de behoefte. Maar zelfs de meest intensieve begeleiding neemt amper 10 sessies in beslag. Triple P hanteert dan ook de slogan: ‘Kleine interventies maken een groot verschil’.

De provincie Antwerpen besloot twee jaar geleden om 500 jeugdwerkers en hulpverleners een opleiding in Triple P te geven. Ze hoopt daarmee 30.000 gezinnen te bereiken. Ze investeert hier, over drie jaar, liefst 622.000 euro in. Nu al zijn 126 mensen opgeleid, uit diverse sectoren: CLB’s, opvoedingswinkels, de bijzondere jeugdzorg, CAW’s, en ook een rist mensen uit kleinere verenigingen en zelforganisaties.

In een tweede stap organiseert de provincie Antwerpen nu een reeks van drie informatie-avonden over Triple P voor ouders. Deze vinden plaats in Antwerpen, Mechelen en Beerse, en starten komende donderdagavond. Niet toevallig op 15 mei: dat is internationaal de Dag van het Gezin. Meer dan 300 ouders nemen deel, en alles is volgeboekt.

Er volgen in de nabije toekomst zeker nog nieuwe sessies: er zijn 30 mensen opgeleid om deze voordrachten te geven en ze moeten dat minstens acht keer per jaar doen. Dat zou bijvoorbeeld ook in schoolverband kunnen gebeuren, voor ouderverenigingen.

Een kalender met het aanbod is vanaf donderdag te lezen op het Belgische luik van de website. Al wie – en alleen wie – in Antwerpen woont, kan ook bellen naar het infonummer 03-820.29.98, elke werkdag tussen 10 en 12 uur.

Wie nu de naar de website surft, vindt er nog niet veel Belgische informatie. Maar je kunt er bijvoorbeeld wel de tien basistips voor een positieve opvoeding en ander opvoedingsadvies lezen. (vbr)

bron: De Standaard 13 05 2008

Lees meer over Triple P bij centrum ZitStil