Ouders van kinderen met ADHD en de omgeving van personen met ADHD vertellen ons vaak over uitdagingen rond het slapengaan, het opstaan en het doorslapen. Iedereen ligt weleens wakker of doet eens een nachtelijk uitstapje, maar als slapen elke dag een strijd is kan dit enorm wegen op het hele gezin. Elke avond een slag leveren, een slaap die nachtelijks meermaals verstoord wordt of elke dag ontiegelijk vroeg eruit moeten, heeft zijn gevolgen op ons functioneren.

Heb je er al eens bij stil gestaan hoe jullie de dag afronden en toewerken naar het slapengaan? En wat nu eigenlijk de afspraken zijn rond uit bed komen en opstaan?

  • Wild spelen, uren gamen of een snoepfestijn? Dat zijn misschien niet de beste activiteiten vlak voor het slapengaan.
  • Een rustige serie, een voorleesmomentje of een korte klets over de dag is meer gepast! Kletsinspiratie nodig? Neem dan zeker een kijkje op onze website naar het boekje ‘slaapklets’.
  • Geef signalen dat de dag aan het afronden is en Klaas Vaak al om de hoek piept. Werk toe naar een rustig einde van de dag.
  • Betrek je kinderen en de persoon met slaapkwesties zelf steeds bij de opmaak en installatie van slaaprituelen en routines.
  • Samen maak je ook de beste afspraken rond het uur van slapengaan en wat je nu eigenlijk moet doen bij het wakker worden in het midden van de nacht.
  • Hou er rekening mee dat ieders biologische klok niet op dezelfde manier tikt. Afspraken maak je dus op maat!
  • Spreek goed af wanneer er mag worden opgestaan en of het dan gepast is met je drumstel te spelen of een film kijken misschien een beter idee is.
  • Zorg dat wat WEL mag even duidelijk is als wat NIET mag!
  • Durf de gemaakte afspraken ook visueel te ondersteunen!

Als je dan toch aan het overleggen bent, toets dan ook even af of er misschien nog erg praktische zaken meespelen in de slaapkwesties. Is de kamer niet donker genoeg om de slaap te vatten? Snurkt broer te luid? Of lijkt die badjas aan de kapstok op een grote spin die jou vannacht zal verstrikken in haar web? Die zaken kan je makkelijk aanpassen door gebruik te maken van beter verduisterende gordijnen, een slaapmaskertje, oordopjes en het verplaatsen van die kapstok. Praktische aanpassingen geven soms de nodige rust om onbezorgd schaapjes te tellen!

Zijn kwesties zoals hoofdbonken, nachtmerries overmatig bewegen, slaapwandelen en bedplassen problemen die voorkomen en blijven duren of ernstige vormen aannemen, twijfel dan niet om verdere hulp in te roepen. Bespreek dit met je arts om tot een gepaste oplossing te komen.