Methylfenidaat (een amfetamineachtige stof die de basis is voor de producten Rilatine en Concerta) wordt al meer dan 50 jaar gebruikt bij de behandeling van kinderen met ADHD en ruim 10 jaar bij de behandeling van volwassenen met ADHD. Bij een correcte inname van de medicatie (zoals de arts het voorschrijft) is er tot nu toe geen verslavend effect vastgesteld. Veel kinderen en jongeren vragen ook niet zelf om hun pilletje en zouden het liever niet nemen.

Volwassenen vergeten hun medicatie dan weer vaak te nemen. Er zijn de laatste jaren ook studies uitgevoerd die erop wijzen dat adolescenten met ADHD die met Rilatine behandeld werden, minder risico lopen om verslaafd te raken aan genotsmiddelen dan adolescenten met ADHD zonder medicatiebehandeling. Hoewel de resultaten van het onderzoek niet volledig eenduidig zijn, is er nooit een verhoogd risico op verslaving vastgesteld door deze medicatie.

Voor mensen met een duidelijk verslavingsrisico wordt bij voorkeur andere medicatie voorgeschreven. Bij atomoxetine (de stof waarvan Strattera gemaakt wordt) is er geen risico op verslaving. Zoals met alle geneesmiddelen moet je er voorzichtig mee zijn en je strikt houden aan de richtlijnen van de behandelende arts.