Een persoon met ADHD die aan sport doet en voor zijn ADHD methylfenidaat (Rilatine en Concerta) neemt, kan bij een dopingcontrole een sanctie krijgen (methylfenidaat is immers verboden binnen wedstrijdverband). Deze sanctie geldt niet wanneer je een Toestemming voor Therapeutische Noodzaak (TTG) hebt. Wanneer je elitesporter bent, moet je op voorhand een TTG aanvragen. Wanneer je geen elitesporter bent, maar wel aan competitiesport doet, hoef je dit niet op voorhand te doen. Je kunt dan ook nog na een dopingcontrole die positief uitvalt omwille van ADHD-medicijnen een TTG aanvragen.

Voor minderjarigen (die geen elitesporter zijn) volstaat een attest van de behandelende arts waaruit blijkt dat je methylfenidaat dient te nemen om medische redenen. Bij een dopingcontrole meld je best onmiddellijk dat je methylfenidaat neemt om medische redenen.

Meer informatie hierover kan je vinden op de website van de dopinglijn. Atomoxetine (Strattera) valt niet onder de dopingwet en levert dus geen probleem op bij een dopingcontrole.