Heb je de laatste koopjesperiode weer een bloes gekocht die je zoveel maanden later nog niet gedragen hebt? Misschien heb je veel te veel cadeautjes gekocht voor je kinderen, omdat je toch nog die leuke speelgoedwinkel binnenging en je liet verleiden… Of heb je onlangs een nieuwe gsm gekocht, terwijl je oude nog niet versleten was? Breng je vaak veel te veel voorraad mee van de supermarkt? Volwassenen met ADHD kunnen de verleiding van acties die je een lekker gevoel geven, vaak niet weerstaan. Uit nieuw onderzoek blijkt dat dit komt doordat de hersenen van ADHD’ers anders werken. Hierover kan je meer lezen in ZitStil-magazine 117.

Hier zijn alvast enkele tips om je impulsief shopgedrag aan banden te leggen.

  • Maak thuis een lijstje op van de producten die je nodig hebt (bv. nieuwe jeans).
  • Word je snel verleid tot impulsieve aankopen met een hap uit je budget als gevolg, probeer dan een beperking in te bouwen. Neem bijvoorbeeld een maximumbedrag van 100 euro. Neem dit bedrag cash mee en laat je betaalkaart thuis. Op die manier beperk je de keuzemogelijkheden. Of leg jezelf een limiet op: “Ik ga winkelen van 13 tot 15 uur.”
  • Eens je een keuze hebt gemaakt, bepaal dan in welke winkels je moet zijn om de inkopen te doen. Probeer te kiezen voor winkels die enkel deze artikels kopen. Kies bijvoorbeeld eerder voor een jeanswinkel dan voor een winkel waar zowel kledij, parfum, handtassen,… te koop staan. Vermijd winkels of afdelingen met andere artikels zoveel mogelijk; op die manier kom je minder in de verleiding. Probeer vooral gangen te vermijden die vatbaar zijn voor impulsieve aankopen: sjaals, petten, juwelen,…
  • Indien je fel afgeleid wordt op een drukbevolkte plaats, plan dan je inkopen op een rustig moment. Op die manier kan je je beter focussen op wat je nodig hebt.
  • Indien je toch op een leuke pull botst en je eigenlijk voor een jeans ging winkelen, schakel een hulplijn in. Bel bijvoorbeeld naar een vriend of je partner en vraag zijn of haar mening. Op die manier kom je tot een meer afgewogen keuze. Je kan ook iemand meenemen naar de winkels, die ervoor zorgt dat je je focust op je lijstje en voorkomt dat je aandacht naar andere artikels gaat.
  • Je kan ook goederen achter de kassa laten leggen, zij het voor een beperkte tijd, voordat je ze betaalt. Op die manier kan je nog even nadenken over de aankoop. Vaak zal je merken dat het toch niet zo’n mooie pull is, of dat je al twee witte exemplaren hebt,… Achteraf zal je de pull dan toch niet kopen.