Print deze pagina Print deze pagina

Humo en enkele kranten plaatsten een artikel over het nemen van Rilatine bij het studeren en gaan daar zeer licht over. Daar willen we een duidelijke kanttekening bij plaatsen!

studeren_met_rilatine

Examentijd is voor de meeste studenten een stressvolle periode. Het  bijhouden van notities, plannen en organiseren van je taken en van het leren zelf, een gezond en evenwichtig eet- en slaappatroon,  vergroten de kansen voor een succesvolle afloop

Voor studenten met de diagnose ADD of ADHD kan een weloverwogen  medicamenteuze ondersteuning mee bijdragen aan positieve studieresultaten. Deze medicatie wordt helaas vaak voorgeschreven(!) aan en gebruikt door andere studenten,  als laatste redmiddel om hun studieresultaten op een onverantwoorde en ongezonde manier op te krikken.

Wetenschappelijk onderzoek legt een storing in het evenwicht van boodschapperstoffen of neurotransmitters bij personen met ADHD bloot. Zij hebben een dopaminetekort, wat de concentratiestoornissen verklaart. Recente onderzoeken beschrijven ook verstoringen van het serotonine- en noradrenalinegehalte.

De behandeling met Methylfenidaat brengt deze systemen min of meer in evenwicht, wat de gunstige werking op het typische ADHD-gedrag verklaart. Als er geen onevenwichten bestaan, brengt Methylfenidaat deze systemen uit balans en werkt het opwekkend. Een student die het inneemt in de blokperiode, zal zich daardoor misschien enkele uren beter kunnen concentreren maar krijgt daarnaast ook last van nervositeit en slapeloosheid wat zeker nadelige studie-effecten heeft. Deze medicatie moet ook zeer zorgvuldig gedoseerd worden en mag niet gebruikt worden bij hartafwijkingen of -ziekten. Opletten dus, want Rilatine nemen bij het studeren kan contraproductief werken.