- centrum ZitStil - https://www.zitstil.be -

Starten en stoppen: niet makkelijk maar je kan er wel beter in worden!

Heeft jouw auto ook een start-stopsysteem? Zo’n motor die automatisch afslaat wanneer je stopt bij een rood licht en meteen vertrekt als het licht op groen springt? Handig, niet? En hoe goed ben je zelf met stoppen en daarna meteen weer starten?

[1]

Want ook in een mensenleven zijn er heel veel momenten van starten en stoppen. Grote momenten zoals na de zomervakantie starten met school en werk. Maar ook kleinere momenten, elke dag opnieuw: stoppen met slapen en starten met de dag, stoppen met spelen en starten met opletten in de les, stoppen met op de smartphone te swipen en starten met dat vervelende klusje en, iedere dag weer opnieuw, stoppen met wakker zijn en starten met slapen… Nu blijken de meeste mensen met ADHD niet echt uitgerust met een start-stop motor, meer nog: stoppen met één activiteit en starten met een andere is vaak heel moeilijk als je ADHD hebt.

Daarom ook dat die ochtenden zo vaak chaotisch verlopen en dat die ‘vijf minuutjes pauze’ plots bijna een uur geworden is.

Kan je daar iets aan doen? Tja, als je geen start-stopsysteem hebt, zal je nooit zo snel starten en stoppen als iemand die dat wel heeft. Maar: je kan er wel beter in worden!

  1. Zorg dat je minder vaak moet starten en stoppen. Met name door routine te creëren. Als je een goede routine hebt, dan lokt de ene activiteit automatisch de volgende uit en moet je dus maar één keer starten in plaats van meerdere keren. En hoe creëer je een routine? Kijk naar wat je nu al doet en verander daar iets kleins aan. Bijvoorbeeld: na het avondeten meteen de tafel afruimen in plaats van eerst iets anders te gaan doen om uiteindelijk pas veel later (’s morgens 🙂 ) dit vervelende klusje te doen. Geef jezelf enkele weken de tijd om te oefenen zodat de nieuwe routine stevig in je systeem zit. Als dat het geval is, kan je opnieuw iets anders kleins veranderen. Bijvoorbeeld niet alleen na het avondeten, maar ook na het ontbijt meteen de tafel afruimen. Help je routine onthouden door dit visueel te maken: schrijf het op, maak een pictogrammenlijstje of maak foto’s van wat er allemaal moet gebeuren.
  1. Gebruik je wekker. Die herinnert je er aan dat je moet starten. De meeste mensen gebruiken al een wekker om te signaleren dat de dag start. Maar je kan het ook gebruiken om je er aan te herinneren dat je moet vertrekken, dat je naar de tandarts moet bellen, dat je pauze voorbij is en zelfs om aan te geven dat de dag stopt en de nacht start en je dus moet gaan slapen.
  1. Zoek iemand die ook moet starten. Werk samen met iemand anders als je vervelende klusjes moet doen. Zo gaan ze eens zo snel. Ook als het echt iets is dat je alleen moet doen, kan je vragen dat iemand in jouw buurt ook start met iets anders. Zo kan je als ouder je kind met ADHD helpen met zijn huiswerk te starten als je ondertussen zelf met iets begint in het huishouden.

Wil je hier meer over weten? Bekijk dan zeker ons aanbod voor ouders, partners en mensen met ADHD [2] zelf op onze website.

In ieder geval aan iedereen een goede start van het schooljaar gewenst!