Print deze pagina Print deze pagina

goede-voornemens-2016

Het nieuwe jaar komt er aan en je bedenkt spontaan allerlei goede voornemens voor 2016. Hoe kan je er voor zorgen dat 2016 het jaar wordt waarin je jouw goede voornemens ook effectief kan uitvoeren? We geven een aantal tips mee aan de hand van een praktijkvoorbeeld. Karen had zich voorgenomen om te gaan joggen, maar het wilt niet echt vlotten. Wat kan ze doen om haar echte doel te bereiken?

Een eerste belangrijke vraag die zich opdringt: “Is mijn goed voornemen wel goed genoeg?” Is dat wat je je voorgenomen hebt wel degelijk de beste manier om te bereiken wat je nodig hebt? Om dit te weten te komen is het goed te beseffen dat goede voornemens het beste werken als ze bijdragen aan een hogere algemene kernbehoefte.

Welke kernbehoefte schuilt er achter je goed voornemen? Dit vraagt wat onderzoek zoals in het voorbeeld van Karen. Tijdens de kerstvakantie bedenkt ze dat ze in het nieuwe jaar drie keer per week wil gaan joggen. Ze doet dit op aanraden van haar vriendin, die dit al jaren doet en er veel deugd van heeft. Dit jaar wil Karen het beter doen dan vorig jaar: toen wou ze ook joggen, maar is ze er al na enkele weken mee gestopt. Als haar mental coach Karen vraagt wat het joggen haar zal opleveren, benoemt ze een aantal dingen. Ze hoopt dat het haar conditie zal verbeteren en zo zal bijdragen tot een betere gezondheid. En hopelijk krijgt ze er ook een mooier figuur door. Daardoor hoopt ze dan weer dat ze meer kans maakt een leuke partner te vinden. Het joggen zou in haar geval dus moeten bijdragen tot volgende hogere algemene kernbehoeften: een goede gezondheid en zich verbonden voelen. Andere kernbehoeften die mensen kunnen hebben zijn: je veilig voelen, vrijheid ervaren, liefde ervaren, het gevoel hebben een zinvol leven te leiden, enz.

Je lichaam als kompas om de beste route naar de vervulling van je kernbehoefte te vinden. Terwijl Karen over haar voornemen om te gaan joggen vertelt aan haar mental coach, praat ze wat stiller en kijkt ze naar beneden. Ze vertrouwt haar toe dat ze het lastig vindt om te joggen omdat ze dan steeds pijn in haar linker knie krijgt. Ze zegt dat ze zich eenzaam voelt tijdens het lopen en het eigenlijk maar een saaie sport vindt. Haar coach stel haar voor om samen te onderzoeken of er alternatieven zijn die Karen wél leuk vindt én die eveneens zouden bijdragen aan haar kernbehoeften: een goede gezondheid en het gevoel zich verbonden te voelen. Wanneer ze haar vraagt wat haar gezondheid nog zou kunnen bevorderen, antwoordt ze: wandelen, fietsen, gezonde voeding, voldoende rusten, met vrienden samen zijn. Wanneer ze nadenkt over wat haar kan helpen om zich verbonden te voelen zegt ze uitgaan, daten, met vrienden afspreken, een teamsport, dansen. Dat laatste heeft ze vroeger veel gedaan. Terwijl ze over het dansen vertelt, gaat ze helemaal rechtop zitten, haar ogen stralen en haar stem klinkt enthousiast.  Ze beseft dat ze veel liever gaat dansen dan te joggen. Ze beslist dan ook om zich in te schrijven voor een wekelijkse cursus ‘expressief dansen’ en neemt zich voor om tijdens het weekend af en toe naar een ‘rookvrije dansavond’ te gaan.
Wat hier gebeurde is erg belangrijk: Aanvankelijk wou Karen in allerijl de eerste afslag op weg naar haar doel inslaan, zonder zich bewust te zijn van de betekenis van haar lijfelijke signalen. Hiermee negeerde ze haar belangrijkste kompas, haar lichaam, dat haar een richting kan aangeven. Door aandacht te geven aan haar innerlijk kompas, besefte ze dat ze veel meer plezier zou beleven door een andere afslag te nemen en dus een andere route te volgen. Wanneer je, zoals Karen, onderzoekt hoe je jouw doelen kan bereiken op een manier die meer past bij wie je wezenlijk bent, maak je veel meer kans om die doelen ook werkelijk te realiseren.

 

Couple Running in the winter

 

Meer tips vind je in het volgende ZitStil-Magazine dat begin januari verschijnt. Naast allerlei opvoedingstips en interessante artikels, vind je er ook begrijpbare wetenschappelijke achtergrondinformatie over ADHD, recensies, verslagen en interviews.

Centrum ZitStil wenst je een mooi 2016, met veel energie om uw goede voornemens te realiseren!