Print deze pagina Print deze pagina

Als ouder van een kind met ADHD af en toe eens tijd nemen voor jezelf? Ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan! Toch is dat waar de Week van de Opvoeding dit jaar over gaat. Hoe kan je er voor zorgen dat je af en toe eens diep kan ademhalen. Om af en toe te zijn in plaats van te doen. We verzamelden alvast een aantal tips die kunnen helpen.

WVDO FB banner

‘Opvoeden, af en toe eens diep ademhalen’ is het thema van de Week van de Opvoeding die elk jaar doorgaat van 16 tot 23 mei. Diep ademhalen als je een kind hebt met ADHD is bijvoorbeeld zuchten als iemand zegt ‘je weet toch dat daar medicatie voor bestaat?’, zuchten als iemand weer niet ziet hoeveel moeite jouw kind doet om zich te gedragen ‘zoals het hoort’ of zuchten als je zelf met je handen in het haar zit en even niet meer weet wat je nu nog kan doen.

Diep ademhalen is ook even wachten. Niet meteen reageren als je boos bent om wat je kind doet of net niet doet. Even wachten voor je tijdens een oudercontact een antwoord geeft aan die leerkracht die nog niet begrijpt wat ADHD is en zegt “hij moet zich gewoon wat beter concentreren en dan lukt het wel”.

En ook als je beseft dat je kind anders is en ineens ondergedompeld wordt in die nieuwe wereld van psychologen, pedagogen, psychiaters, … elk met hun eigen jargon, heb je soms de nood om naar adem te happen. Sommige ouders voelen zich alsof ze plots in het water gegooid werden en zijn beginnen zwemmen zonder goed te weten waar naartoe.

Onze workshops en oudertrainingen zijn dan een zandbank, een plaats waar je even kan uitrusten, adem kan halen en samen met andere zwemmers kan zien waar het eigenlijk op aan komt. Wat vinden jullie belangrijk? Wat is de bedoeling van jullie opvoeding? En wat als je één van die doelen moet bijstellen? Je hoort ervaringen van andere ouders die nog steeds met veel vragen zitten, maar ook al heel wat oplossingen vonden, net zoals je zelf al heel wat oplossingen bedacht. Al zie je dat niet als je onder water zit. Ook daarvoor moet je even ademhalen, om te kijken van waar je gekomen bent, welke weg je al aflegde.

In de oudertrainingen krijg je ook ‘zwemtips’, bijsturingen van hetgeen je nu doet om wat efficiënter te zwemmen maar ook heel nieuwe inzichten waarmee je samen met je kind aan de slag kan gaan. Lijkt het je een goed idee om deze sprong te wagen? Dan kan je via volgende links meer informatie vinden over onze oudertrainingen:

Training voor ouders van drukke kleuters

Training voor ouders van lagereschoolkinderen met ADHD

Training voor ouders van pubers met ADHD

 

Tot slot kan even diep ademhalen betekenen dat je eens goed voor jezelf zorgt. Iets doet waar jij veel energie van krijgt, energie die nodig is om samen met je kind het avontuur dat opgroeien heet, aan te gaan. Je kan op stap gaan met vrienden, rustig een boek lezen of wie weet … een paar baantjes trekken in het zwembad? Is het te lang geleden dat je nog voor jezelf zorgde en weet je zelfs niet meer waar je energie van krijgt? Volgende tips kunnen helpen:

  1. Stel jezelf de vraag: Wat deed ik graag vóór ik kinderen had? Waar ging een groot deel van mijn vrije tijd naar toe?
  2. Soms is zelfs dit te moeilijk, zit het zo ver weg, dat je hierbij de hulp van je partner en/of een goede vriend(in) nodig hebt. Vraag hen wat je graag deed voor je mama/papa werd.
  3. Kom eens buiten, liefst in de natuur, ook als het slecht weer is: je innerlijke oermens zal hier zeker van genieten. En kan je echt niet weg thuis, haal dan de rust in huis via calm.com. Een aanrader.

Verdere duiding bij het thema en inspirerende activiteiten vind je op de website www.weekvandeopvoeding.be