- centrum ZitStil - https://www.zitstil.be -

Mijn kind kan niet stoppen

Adam (10 jaar) is de jongste zoon van Leen en Jan. Hij heeft ADHD en een groot probleem met ‘stoppen’, of het nu gaat om gamen, snoepen of TV kijken. Leen en Jan denken soms dat als zij Adam niet doen stoppen hij eindeloos zou doorgaan. Adam laten stoppen gaat gepaard met ruzie en conflict.

Wat Leen en Jan zien bij Adam is zeker niet uitzonderlijk bij kinderen (en volwassenen) met ADHD. Zij hebben vaak meer moeite om aan iets te beginnen én om met bepaalde zaken te stoppen, zeker als het om leuke dingen gaat. Gamen, snoepen, series bekijken: het heeft allemaal een onmiddellijk positief effect, het is dus een directe beloning.

Stoppen is voor hen dus niet zo eenvoudig en het wordt nog moeilijker als je moet stoppen om een saai of vervelend klusje te doen.

Vooraf afspraken maken

Hoe leren we Adam stoppen? Belangrijk is om vooraf afspraken te maken. Doe dit samen.

Het gaat om eenvoudige afspraken: hoe lang mag er gespeeld worden, hoeveel mag er gesnoept worden. Soms heb je de neiging om te antwoorden ‘niet te lang’ en ‘niet te veel’. Voor sommige kinderen (en volwassenen) moet het duidelijker. Bijvoorbeeld ‘een half uur’, ‘tot 18u’, ‘tot als mama thuis komt’ of ‘5 snoepjes’.

Enkele tips om het geruzie en het onderhandelen over deze afspraken te beperken:

 

Vooraf volgende activiteit vastleggen

Afspraken maken over wanneer er gestopt moet worden is één ding. Je kan ook afspraken maken over wat je kind zal doen als hij/zij gestopt is met de activiteit. Stoppen gaat vaak iets gemakkelijker als het duidelijk is wat er voor in de plaats komt.

Als Adam uit ons voorbeeld moet stoppen met gamen en het enige dat hij daarna kan doen is ‘niet-gamen’ dan motiveert dat niet echt. Is er echter iets anders leuks in het vooruitzicht dan kan dat de overgang iets gemakkelijker maken. Adam vindt het heel leuk om te gaan zwemmen, dus als vooraf de afspraak kan gemaakt worden dat hij moet stoppen met gamen, om te vertrekken naar het zwembad zal dit de overgang vergemakkelijken.

 

Dit is 35% van het volledige artikel.

[1]Wil je de volledige versie lezen en ook de andere artikels van het ZitStil-magazine niet missen?
Abonneer je dan nu! Het ZitStil-magazine is een driemaandelijks tijdschrift dat boordevol inhoudelijke artikels over ADHD en de gevolgen op het functioneren, handige tips, herkenbare getuigenissen en spraakmakende interviews staat. Het magazine vormt voor veel mensen met ADHD, hun ouders, leerkrachten en anderen in hun omgeving een laagdrempelige informatiebron en kan de eerste stap richting herkenning, diagnose en hulpverlening zijn.

Abonnee worden [2]