#Beweeg mee voor ADHD

Internationale richtlijnen voor kinderen en adolescenten raden aan minstens 1u per dag aan overwegend aerobe fysieke activiteit met gemiddelde tot grote intensiteit te verrichten.  70% van jeugd haalt dit niet. Het aandeel lichamelijke opvoeding daalt wereldwijd in het schoolcurriculum. En het aandeel fysieke activiteit daalt verder in de volwassenheid door onze moderne levensstijl.

Kunnen bewegen is voor heel wat ‘ADHD-ers’ een absolute noodzaak. Lang stilzitten is nefast voor de aandacht.
Maar er is meer: fysieke activiteit en fitte hersenen gaan samen. Bewegen helpt voor het versterken van executieve functies (zoals impulscontrole, werkgeheugen, ..) van onze hersenen. En zowel aerobe fysieke activiteit (bv lopen) als coördinatieve fysieke activiteit (bv hinken) hebben een positieve invloed op cognitief functioneren.

Waarom is een ‘beweegdag’ nodig?
6,5 % van de kinderen in Vlaanderen heeft een diagnose ADHD of ong. 99.366 Vlaamse kinderen. 3,4% van de volwassenen of ongeveer 208.657 mannen en vrouwen hebben een diagnose ADHD. Tel hierbij de gezinnen en families waarin ze leven, de partners van volwassenen met ADHD, onderwijzers, leerkrachten en proffen, klasgenoten en vrienden, jeugdleiders , werkgevers en collega’s… dan hebben meer dan 1 miljoen mensen in Vlaanderen elke dag in meer of mindere mate te maken met de gevolgen van deze ontwikkelingsstoornis.

5 oktober 2019 is de eerste ‘beweegdag’, een organisatie van centrum ZitStil en Surplace Sports, en roept op om zowel letterlijk als ook figuurlijk in beweging te komen. Het is een oproep aan schoolpersoneel,  zorgverleners, beleidsmakers, politici om meer middelen te besteden aan gepaste ondersteuning bij het behandelen van kinderen, jongeren en volwassenen met ADHD.

Ria handtekening