Een update van dit artikel voor het jaar 2016 vind je hier!

Velen onder jullie vertrekken binnenkort naar het buitenland. Sommige volwassenen met ADHD beslissen om geen medicatie te nemen op vakantie. Wilt u toch uw medicatie meenemen naar het buitenland, dan is het belangrijk om zich even te informeren over de regelgeving van uw medicatie in het buitenland. Rilatine en Concerta vallen namelijk onder de wet van de verdovende middelen, wat betekent dat je dit niet zomaar kan meenemen naar het buitenland. Wij kunnen u alvast de algemene richtlijnen meegeven. Wilt u de recentste of zeer specifieke informatie opvragen, dan kunt zich het best informeren bij de ambassade van het desbetreffende land.

Algemeen geldt niet in alle landen dezelfde reglementering als in België voor de voorgeschreven medicijnen. Wees dus voorzichtig met import van medicatie wanneer u naar het buitenland reist. Zelfs medicijnen die vaak worden voorgeschreven in België, worden niet altijd aanvaard in het buitenland. Een goede tip: zowel in eigen land als in het buitenland kunt u best uw medicijn in de oorspronkelijke verpakking laten.

Binnen of buiten de Schengenzone?
Voor Schengenlanden is een attest van de arts verplicht dat aantoont dat u dit medicijn voor eigen gebruik op zak hebt. In dit attest moet de arts volgende zaken vermelden: de naam van de patiënt, de voorgeschreven dosis en de duur van de inname. Dit attest wordt best in het Engels geschreven. In het algemeen mag je maximaal voor 90 dagen voorschrijven, maar voor Rilatine geldt een kortere voorschrijfperiode (30 dagen).
Binnen de Schengenzone zijn er toch nog enkele verschillen. In bepaalde Schengenlanden (bijvoorbeeld Frankrijk) wordt er strenger opgetreden en zijn er strengere voorwaarden voor import van verdovende middelen (o.a. Rilatine).

Landen die buiten de Schengenzone liggen, hebben telkens een andere importvergunning. In sommige landen is import van Rilatine en andere geneesmiddelen strikt verboden of gelden specifieke voorwaarden. Hier wordt aangeraden telkens contact op te nemen met de ambassade van deze landen. Zelfs wanneer u slechts een tussenlanding maakt in een bepaald land, kunt u dit best navragen. Adressen van deze ambassades of consulaten vindt u op www.diplomatie.belgium.be.  Onder de rubriek ‘Diensten’ vindt u  de ambassades en consulaten terug.

Indien u contact opneemt met de ambassade, kunt u de volgende vragen stellen:
•    Of u een medicijn met methylfenidaat/atomoxetine mag meenemen
•    Voor hoeveel dagen u uw medicatie mag meenemen
•    Welke documenten hiervoor vereist zijn

Nog dit:

  • Deze regelgeving kan op elk moment wijzigen. Wij raden u dan ook aan om bij twijfel contact op te nemen met de ambassades of consulaten van uw reisbestemming.
  • Om het u gemakkelijk te maken, heeft centrum ZitStil een formulier gemaakt wanneer u ADHD-medicatie meeneemt naar het buitenland. Druk het pdf-document voor medicatie naar het buitenland af en laat het invullen door uw huisarts.

Centrum Zitstil wenst u alvast een fijne vakantie!

* de huidige (2010) Schengenlanden zijn: België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Luxemburg, Italië, Portugal, Spanje, Griekenland, Oostenrijk, Denemarken, Finland, Ijsland, Noorwegen, Zweden, Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slovakije en Zwitserland.