Print deze pagina Print deze pagina

‘Jezelf wat meer leren ontspannen’ krijgen velen van ons wel ’s te horen als het allemaal wat teveel wordt of je met wat vage lichamelijke klachten zit. Meestal een goed bedoelde raad die perfect aansluit met wat je jezelf al voorgenomen hebt. Hoe je dat dan het best doet, dat blijkt vaak een ander paar mouwen.

Voor personen met ADHD kan het al helemaal een helse opdracht zijn, dat ‘leren ontspannen’. Belangrijke stoorzenders zoals doordraven, niet kunnen stoppen, over z’n grenzen gaan, onrustig worden van stilzitten, een hoofd dat nooit stilstaat, bemoeilijken in belangrijke mate de beleving van ontspannen zijn.

relax

Voor wie ADHD heeft gaat ontspannen niet vaak over languit in de strandzetel liggen. Het gaat veeleer over een matchke spelen met de vrienden, prutsen aan de old-timer of een stevige fietstocht met het gezin. Het zijn actieve vormen van ontspanning, waar een uitdaging mee gemoeid is, waar je moe van wordt, waar je resultaat van hebt. Niks mis mee. Als het maar niet té wordt, want hier schuilt vaak de valkuil. Zeker als het leuk is, kan het gebeuren dat men niet kan stoppen en  in een soort overdrive komt. Zelf heeft de persoon daar niet echt direct last van, het is veeleer de omgeving die het als vervelend kan ervaren.

Als we ervan uitgaan dat zich ontspannen ertoe bijdraagt dat we onze spreekwoordelijke batterijen opladen, dan kan het belangrijk zijn dat personen met ADHD  leren om hun activiteiten te doseren. De persoonlijke agenda mag dan vol komen te staan, mits daar ook de ontspanningsmomenten in zijn opgenomen.

Ontspanning inbouwen vraagt dus wel wat inspanning.