7 tips om zonder kleerscheuren de kerstperiode door te komen

De kerstdagen komen eraan. Dit betekent vaak cadeautjes kopen voor de kinderen, je partner, je petekind en/of voor vrienden. Voor vele mensen vraagt de maand december een afgemeten budgetbeheer. Wanneer je ADHD hebt, is het vaak moeilijk om tussen vele mogelijke cadeautjes te kiezen. Je wil toch zeker wel ‘het beste cadeautje’ selecteren? Vaak presenteren winkels hun cadeautjes op zo’n in het oog springende manier dat impulsieve kopers in de verleiding komen tot niet geplande aankopen. Moet je in verschillende winkels shoppen voor je kerstcadeaus, dan kan dit voor mensen met ADHD een hap uit het budget betekenen. Daarnaast kunnen volwassenen met ADHD vaak overprikkeld worden door de grote massa in de winkels, de kerstgeluiden en felle verlichting.

Wil je de kerstdagen zonder kleerscheuren doorkomen en met een positieve eindbalans eindigen, dan kunnen de volgende tips jou misschien helpen:

  • Maak een lijstje op van de personen waarvoor je een cadeautje moet kopen. Bedenk thuis reeds welke cadeautjes je voor wie gaat kopen.
  • Kan je moeilijker een keuze maken tussen de verschillende cadeautjes en blijf je mogelijke geschenken bedenken, probeer dan een beperking in te bouwen. Neem bijvoorbeeld een maximumbedrag van 20 euro. Op die manier beperk je de keuzemogelijkheden. Of stel jezelf een deadline op: “Voor 15 december moet ik beslissen welk cadeautje ik voor onze Jan ga kopen”.
  • Eens je een keuze hebt gemaakt, bepaal dan in welke winkels je moet zijn om de desbetreffende cadeautjes te kopen. Moet je in grotere warenhuizen shoppen, bedenk vooraf in welke rijen/afdelingen je moet kijken voor de cadeautjes. Eens aan het shoppen: vermijd andere gangen zoveel mogelijk, op die manier kom je minder in de verleiding.
  • Indien je fel afgeleid wordt in een drukte: plan je kerstinkopen vroeger op het jaar of op momenten waarop er minder drukte is. Op die manier kan je je beter focussen op je lijstje.
  • Indien je niet meteen je cadeautje vindt, vraag het aan een medewerkster van de winkel; dat voorkomt dat je door alle gangen van de winkel moet lopen en je aandacht door andere producten wordt getrokken. Probeer vooral gangen te vermijden die vatbaar zijn voor impulsieve aankopen (boeken, tijdschriften …).
  • Indien je toch op een cadeautje botst dat duurder is maar zoveel leuker, en je staat op het punt dit te kopen, schakel een hulplijn in: bel naar een vriend, je partner … en vraag zijn/haar mening. Op die manier kom je tot een meer afgewogen keuze. Je kan ook iemand meenemen naar de winkels, die ervoor zorgt dat je je focust op je lijstje en voorkomt dat je aandacht door andere producten wordt afgeleid.
  • Bereken vooraf hoeveel je cadeautjes zullen kosten: neem dit bedrag contant mee in plaats van je bankkaart. Op die manier heb je geen ruimte om extra cadeautjes te kopen.

Leg jezelf niet te veel druk op bij het kopen van het juiste cadeau. Uiteindelijk telt vooral het gebaar en het samenzijn met familie en vrienden! De medewerkers van centrum ZitStil wensen jullie alvast prettige feestdagen toe!