“Altijd gaat het mis als Zwarte Piet mij moet helpen. Gisteren zag ik opeens een grote inktvlek in mijn dikke boek waar alle  brave kinderen in staan. Ik had aan Zwarte Piet gevraagd om mijn boek op te ruimen de dag voordien. En ja hoor, toen ik het hem vroeg antwoordde hij dat hij per ongeluk de inktpot had omgestoten. Bij Liesje moest hij vorige week al speelgoed brengen, want Liesje moet met mijn feestdag naar het ziekenhuis. Drie keer is hij het vergeten en toen hij eindelijk bij Liesje was, was hij haar speelgoed vergeten. De andere Pieten maken zich vaak boos op hem omdat hij capriolen maakt op het dak, zijn werk vergeet te doen of zelf met het speelgoed speelt dat hij moet inpakken om naar de kinderen te brengen. De speculaas die hij bij de mensen moet brengen ligt altijd in stukken, hij bijt van de worteltjes die klaar liggen voor mijn paard. Hij wil altijd meteen helpen als ik iets vraag, bijvoorbeeld een kopje koffie brengen. Maar hij vertrekt om het te gaan maken en ik zie hem niet meer terug. Van mijn kantoor naar de keuken, gaat hij dan een praatje maken met de snoeppiet of hij gaat zomaar ineens Slecht Weer Vandaag bezoeken. Hij is dan compleet vergeten dat hij mij eigenlijk een kopje koffie ging brengen.
Maar het is zo’n lieve jongen. Hij wil altijd helpen. Hij vindt zelfs het stoutste kind nog lief. Hij heeft nooit een slecht humeur, zelfs niet als alle andere Pieten boos op hem zijn.
Gisteren haalde hij weer capriolen uit in plaats van voort te maken en ik werd heel boos. Het is nu zo druk. Maar ik heb veel spijt want gisterenavond hoorde ik mijn jongste zwarte Piet huilen. Hij zei: “Ik kan nooit iets goed doen. Het gaat altijd mis. En dan is iedereen boos op mij. En ik doe zo mijn best”
En dat is ook zo.”

Hier zweeg Sinterklaas. We waren er allemaal stil van. Voor één keer kreeg de Sint cadeautjes van ons in plaats van omgekeerd. We gaven Sinterklaas veel tips en hij mag deelnemen aan een oudertraining. We gaven Sinterklaas boeken en een abonnement op ons magazine, zodat hij altijd gratis kan deelnemen aan onze regionale workshops.

We hopen nu maar dat de Sint op 6 december ons huisje niet stilletjes voorbij gaat!
En als de Sint nog op zoek is naar cadeau-ideetje: misschien vindt u het hier.