Als er iets is wat ‘vanzelf’ hoort te gaan, dan is het toch wel feesten? Jammer: ADHD en ‘vanzelf’, dat is meestal geen goede combinatie. Carnaval, lentefeesten, communiefeesten, Pasen… Er staan de komende maanden heel wat festiviteiten op het programma. Om dit alles in goede banen te leiden zijn structuur en communicatie in het gezin, de school en daarbuiten van essentieel belang.

Wanneer de kinderen in bed liggen denk je “ach, ik moet nog uitnodigingen meegeven voor het verjaardagsfeestje”. Je kijkt gauw wanneer je je nog kan vrij maken, zoekt een leuk kaartje op het internet en print het twintig maal af en steekt het in de boekentas van zoon of dochter. Beter kan je eerst nadenken over hoe groot het gezelschap is dat je kind met ADHD aankan. Beslis op voorhand wie je beter wel en niet uitnodigt, dat voorkomt onaangename verrassingen. En communiceer je niet beter rechtstreeks met de mama’s en de papa’s over het feest?

Een kinderfeestje is niet compleet zonder pannenkoeken. Terwijl je in de keuken staat te bakken, zijn de geschenkjes al uitgepakt en stijgt het aantal decibels. Dit is vragen om chaos. Hoe zorg je ervoor dat de communicatie tussen jezelf, je zoon of dochter en de andere kinderen vlot loopt? Vijftien kinderen met niets om handen gaan heus niet spontaan een leuk spel spelen. Beter kan je vooraf even nadenken over de indeling van het feestje. Beter een kort geslaagd feest dan een lang met ruzie. Kan je een spelactiviteit voorzien met iemand die daarbij aanwezig is en de leiding neemt? Een helpende mama, jijzelf, je partner of een Chiroleider?

Je telt de minuten af totdat de kinderen worden opgehaald. Misschien heeft je kind al luidkeels te kennen gegeven dat zijn feest stom is en liggen cadeautjes al overal verspreid. Net dan komen de andere ouders hun kinderen ophalen. Hoe zorg je ervoor dat dit vlot verloopt? Je kan niet op twee plaatsen tegelijk zijn, dus probeer dit niet alleen af te handelen. Zorg voor iemand die de ouders kan ontvangen en een praatje kan maken terwijl je hun zoontje of dochtertje afscheid laat nemen en rustig naar de ouders begeleid. Na het feest heb je wellicht even nood aan wat rust. Na het feest hoef je dus niet naar het geklaag van je kind te luisteren. Vestig de aandacht op alle leuke dingen van het feest!

Vind meer informatie en tips in ons magazine