Terwijl ik begin juni het editoriaal van ons magazine ZitStil schreef, zaten we met z’n allen in de ‘staart’ van de corona-epidemie. Gelukkig lijkt het einde in zicht en starten veel activiteiten stilaan weer op. Mensen – groot en klein, jong en oud – hopen heel erg dat we terug kunnen naar ‘normaal’.

Het ziet er wel naar uit dat het nieuwe ‘normaal’ er niet hetzelfde zal uitzien als het oude. En dat kan in ons voordeel uitdraaien, als we het maar verstandig aanpakken. Slechte gewoonten en onhebbelijkheden, foute maatregelen en beslissingen, irritant gedrag en discriminatie in tal van situaties, verspilling van tijd en ruimte, overbodig consumentisme gooien we overboord. We zetten in op een betere wereld voor iedereen! Ik hoop het echt uit de grond van mijn ❤ zodat deze coronacrisis de wereld after all beter maakt.

Blijkbaar komt het woord ‘crisis’ uit de Griekse taal en betekent het letterlijk een tweesprong in de weg, met één afslag naar betere omstandigheden en de andere naar slechtere. Ook het Chinese karakter voor crisis bestaat uit twee delen: het ene staat voor gevaar, het andere voor kansen en mogelijkheden.

Op centrum ZitStil hebben we geprobeerd om onze werkzaamheden zo goed mogelijk aan te passen. Onder het motto Never waste a good crisis bereiden we ons nu verder voor op het post-coronatijdperk. Vindingrijkheid en innovatie stellen we daarbij voorop.

Ik ben bijzonder fier op de medewerkers en freelancers van centrum ZitStil die onze web-workshops mogelijk maken en begeleiden en op het administratieve team dat het secretariaat bemant (of liever bevrouwt 😉). Ze staan paraat om jou telefonisch en digitaal bij te staan in crisismomenten in je gezin of je persoonlijk leven. Intussen werken we ook aan andere vormen van verbinding en verbondenheid en lanceren we ‘uitdagingen’ (volg onze sociale media!).

Maar bovenal ben ik fier op alle kinderen en jongeren en zeker op de ‘speciaaltjes’ en de gezinnen waarin ze leven: ze weten ons dikwijls te verrassen met hun out-of-the-box denken over hoe het in het onderwijs of op het werk beter zou kunnen.

Laat dat minstens één goed gevolg zijn van deze crisis, dat meer mensen flexibel denken en vooral dan de Vlaamse ministers van Onderwijs, van Jeugd en van Welzijn en Volksgezondheid. Meer van het zelfde willen we niet meer. In het onderwijs, jeugd-, welzijns- en gezondheidsbeleid willen we vindingrijkheid en innovatie.

Met warme groeten,

Ria handtekening