Print deze pagina Print deze pagina

19/05/2017

Om het half jaar krijgen we bij centrum ZitStil wel over een nieuw hulpmiddel of zelfs wondermiddel voor het omgaan met de gevolgen van ADHD te horen. Het gebeurt echter zeer zelden dat ze uitgroeien tot een ware rage onder kinderen. Maar dat is nu net wat er met de fidget spinners aan het gebeuren is.

De hebbedingetjes kan je doen draaien door het midden tussen duim en middelvinger te houden en met een andere vinger een zetje te geven aan een van de uitsteeksels. Je hoort dan een zoemend geluid. Je vindt de fidget spinners in allerlei vormen en kleuren, sommigen geven zelfs licht, en je kan er ook trucjes mee uithalen, wat de populariteit bij kids verklaard.

Maar, je hoort vaak zeggen dat de fidget spinners kinderen met ADHD en autisme helpt ontspannen en dat volwassenen met ADHD er zich beter door kunnen concentreren. Een wondermiddel?

Niet echt. Hoewel het geweten is dat dergelijke speeltjes kunnen helpen om de nood tot beweging bij hyperactieve kinderen te kunnen verminderen, geldt dat zeker niet voor alle kinderen met ADHD. De fidget spinners zijn daar ook niet efficiënter in dan fidget cubes of de klassieke stressbal. Ook kan het zoemend geluid dat fidget spinners maken net afleidend werken. Zeker als iedereen in de klas aan het speeltje draait, kan het lawaai echt storen. Daarom ook dat sommige Amerikaanse scholen de fidget spinners al verbannen hebben.

Je hoeft het hebbedingetje zeker niet te vermijden, maar verwacht er ook geen mirakels van zoals de verkopers je soms willen doen geloven.

Ondertussen is ook ATV bij ons langs geweest om het over deze rage te hebben. Je kan het nieuwsitem hieronder bekijken:

 

Hebben jouw kinderen al om een fidget spinner gevraagd? Wat zijn jouw ervaringen ermee? Laat het ons weten via een reactie!

 

Ria handtekening

blog riavdh