Print deze pagina Print deze pagina

Naar aanleiding van vrouwendag op 8 maart vindt het team van ZitStil, inderdaad… dat voornamelijk uit vrouwen bestaat,  het de moeite om vrouwen en meisjes met ADHD een hart onder de riem te steken.

Het blijkt nog steeds dat vrouwen vaak meer in het huishouden doen dan mannen. Vrouwen komen thuis van hun werk en daar begint nog een 2de shift. Ook in 2017 blijven de traditionele man-vrouw rollenpatronen op dit vlak van kracht. Is het niet in de taakverdeling, dan is het vaak wel in de verwachting van wie de eindverantwoordelijkheid heeft voor deze taken. Ook blijft het moeilijk om als vrouw een evenwicht te vinden tussen de conflicterende verwachtingen van de verschillende rollen, die je – zelfs ongevraagd – zomaar in je schoot geworpen krijgt.

Voor vrouwen en meisjes met ADHD is dit niet anders: ook zij worden verondersteld vele ballen in de lucht te houden.

Sommigen kiezen met overtuiging om niet aan deze zware combiné te beginnen en zeggen bewust “foert”! Anderen vrouwen en meisjes willen omwille van verschillende redenen – en hopelijk vooral voor zichzelf – toch proberen. En dan wordt het wel eens moeilijk!

Want om al deze taken samen naar behoren uit te oefenen heb je aandacht nodig en goed functionerende executieve functies. Deze blijken nu net minder goed ontwikkeld te zijn bij mensen met ADHD. Als je ADHD hebt, kom je dus nog voor een veel grotere uitdaging te staan.

Sari Solden is ADHD-deskundige en schrijfster van de bestseller ‘Women with attention deficit disorder’. Zij omschrijft de taken van een huisvrouw en moeder als volgt: “Je moet de volledige organisatie en structuur bieden voor drie of meer mensen. Je taken zijn slecht omschreven, er zijn voortdurend afleidingen en je moet alsmaar multitasken. Omdat veel van het werk waaronder koken, schoonmaken en de was doen, saai is, moet je in staat zijn om te blijven functioneren terwijl je bezigheden niet interessant of stimulerend zijn.”

Die omschrijving laat volgens ons zien hoezeer een vrouw met ADHD kan vastlopen in deze rol.

Om te voorkomen dat vrouwen zichzelf de schuld gaan geven, dit zien als falen of incompetent zijn, kunnen we alleen maar aanmoedigen om meer over ADHD te weten te komen. Als je meer inzicht krijgt en de juiste hulp kan aanspreken, zul je meer succes en plezier halen uit de dingen die je doet.

Met een knipoog naar de komende vrouwendag, lieten wij ons alvast inspireren door een vrouw met ADHD. Hoe kan het ook anders!

Terry Matlen schreef het boek ‘Gids  voor vrouwen met ADHD’. Ze geeft concrete beschrijvingen van en tips voor problemen waar vrouwen met ADHD in hun leven vaak in vast lopen. Voorbeelden uit haar boek zijn opruimen, winkelen, papieren klasseren, de tijd fout inschatten waardoor je steeds te laat komt, het eten laat aanbranden, de was uit de wasmachine vergeten te halen of rekeningen te laat betalen. Door haar persoonlijke ervaring en professionele achtergrond kan ze vrouwen echt laten voelen dat ze meer zijn dan ADHD en komen haar tips eerder steunend dan bemoeiziek, onrealistisch of normerend over.

Wij haalden er alvast enkele concrete tips uit, die volgens ons het proberen waard zijn.

  • Rommel vs vrouw met ADHD: 1-0?
    • Vrouwen met ADHD worstelen in hun huishouden vaak met rommel. Waar of met welke rommel begin je eerst? Om prioriteiten te stellen geeft ze aan dat het belangrijk is te luisteren naar je gevoel. Wat levert de meeste stress op en wat de minste? Voor vele gezinnen is dat het ochtendmoment. Matlen komt met een leuk idee: maak lanceerplatforms voor elk gezinslid. Leg de nooduitrusting van elk gezinslid op dat lanceerplatform. Een nooduitrusting bestaat uit alle basiszaken die voor die dag nodig zijn. Voor jezelf kan dat bijvoorbeeld het volgende zijn: je gsm, sleutels, portemonnee, bril, paraplu, handschoenen. Voor je kinderen zullen dat andere dingen zijn. Van zodra er voor alles een plek is, is rommel niet langer zo’n groot probleem.

 

  • Gaap gaap, wat zijn die huishoudelijke taken toch saai…ik doe dat straks wel even
    • Voor vele vrouwen klinkt uitstellen van huishoudelijke taken bekend in de oren. De redenen daarvoor kunnen verschillend zijn: te saai, bang dat het te lang duurt, overweldigd worden door de grootte van de taak of bang voor falen? Genoeg redenen om te laat te beginnen of uit te stellen, gelukkig heeft ze hiervoor ook enkele hulpmiddelen voor handen. Matlen geeft aan dat het interessant is om die saaie klus waar je tegenop kijkt, bijvoorbeeld gewassen kledij opbergen, te timen. Omdat bij ADHD vaak het tijdsbesef verstoord is, kosten veel huishoudelijke taken minder tijd dan je denkt. Als je ontdekt dat een klus maar 5 minuten duurt en geen 30 minuten, is het makkelijker dit in te plannen of hier toch mee te starten.

 

  • Het sokkenmonster temmen
    • Lijkt het wel of je wasmachine je sokken eet? Iedereen, wereldwijd, kent dit probleem. Gevolg: overal slingeren er afzonderlijke sokken waar je geen blijf mee weet. Terry geef een makkelijke oplossing voor het probleem: zorg er simpelweg voor dat je gewoon allemaal dezelfde sokken koopt. Scheelt je heel wat zoek of sorteerwerk.

Maar niet vergeten! Niets moet als je het zelf niet wilt!

Tot slot: zelfs als je over goede hulpmiddelen beschikt kunnen er dingen moeilijk blijven lopen. De gevolgen van ADHD zal je voor een groot deel moeten accepteren. Laat je niet ontmoedigen en probeer vooral te focussen op je sterktes en op hoe een capabele, getalenteerde en competente vrouw je wel bent!