Print deze pagina Print deze pagina

Als ouder moet je continu keuzes maken in verband met de opvoeding en gezondheid van je kinderen. Dat is geen gemakkelijke opgave. Ook al bedoel je het nog zo goed, het kan zomaar gebeuren dat je achteraf merkt dat je beter een andere keuze gemaakt had. Vaak besef je ook niet welk effect jouw keuze op je kind heeft gehad. Je handelde om goed te doen maar je kind heeft het misschien anders ervaren. Als je kind je hiermee confronteert, wat doe je er dan mee?

In eerste instantie is het belangrijk te beseffen dat fouten maken gewoon bij het leven hoort.
Fouten maken mag, sterker nog: je kan niet anders dan fouten te maken, want je bent een mens. Belangrijk hierbij is dat je als ouder in staat bent je eigen fouten zoveel mogelijk te willen zien en te erkennen. Kritisch zijn voor jezelf. En luisteren naar de feedback van je kinderen.Het is niet erg om fouten te maken tegenover je kinderen. Wat wél erg is, is ze ontkennen. Want daardoor ontneem je je kind dat het kan leren vertrouwen op het eigen aanvoelen. Dan ontneem je je kind zijn eigen waarheid.

Hoe geef je je kind dan de erkenning voor zijn beleving?
Voor gebeurtenissen waarbij je in alle eerlijkheid en oprechtheid kan herkennen wat je kind je teruggeeft, erken het dan.  Doe je kind daarin recht. Maak onderscheid tussen je bedoeling en het effect van je gedrag. Zeg dat ook: “Het was nooit mijn bedoeling je kwaad te doen. Ik kan nu wel zien, dat ik het niet zo had mogen aanpakken. Het spijt me dat ik je pijn heb gedaan, ik heb dat niet gewild, het is wel gebeurd.”

In ons ZitStil-Magazine 144, dat op het einde van het jaar verschijnt, vind je een uitgebreid interview met Lut Storms over dit thema.