Print deze pagina Print deze pagina

Onder de noemer ‘Opvoeden is samen lachen, huilen, praten, eten, …’ gaat de Week van de Opvoeding 2017 (van 16 tot 23 mei) in op het belang van positief opvoeden. Opvoeden zit ook in de dagelijkse dingen zoals samen eten rond de tafel, samen boodschappen doen, tv kijken of een kleurplaat inkleuren, de hond uitlaten of gewoon samen de afwas de doen. Maar daar hebben we steeds minder tijd voor. Toch vinden we het belangrijk om tijd te maken voor deze kleine momenten.

Want onze agenda’s proppen we steeds voller met hobby’s, activiteiten en andere verantwoordelijkheden en ook onze kinderen sturen we steeds vaker naar de muziekschool, dansclub of sportclub. Want tegenwoordig wordt het als ouder bijna van je verwacht dat je kinderen elke dag naar een andere hobby gaan en dat ze ook daar presteren. Is dat nog positief opvoeden?

Als je weet dat een enquête van de Vlaamse Jeugdraad uitwijst uit dat liefst 38 procent van de Vlaamse jongeren tussen 14 en 25 met psychische problemen kampt en 60 procent daarbij als oorzaak aangeeft dat ze niet aan de hoge verwachtingen vrezen te voldoen, is het niet eens tijd om positief opvoeden een nieuwe invulling te geven? Waarbij we kunnen genieten van de kleine dingen en we een onderscheid kunnen maken tussen actieve vrijetijdsinvulling en echte ontspanningsmomenten? Wij vinden alvast van wel. En zeker voor wie ADHD of ADD heeft. Want een overvolle agenda en de groeiende prestatiedruk zal voor hen nog vaker leiden tot gemiste afspraken, problemen met het zelfvertrouwen, stress en zelfs burn-outs.

De opvoedingswinkels willen het nieuwe positief opvoeden alvast ook in de praktijk brengen door tijdens de Week van de Opvoeding onder meer picknicks en natuurwandelingen te organiseren. Activiteiten dus waar je echt kan ontspannen, waar er geen druk is om te presteren en waar er tijd is voor elkaar. Alleen dan is er ruimte voor positief opvoeden.