TheaterAntigone brengt herkenbare situaties over kinderen met ADHD. Op een mooie en soms ontroerende manier worden de jongeren positief benaderd en in hun waarde gelaten, zonder dat de ernst van het thema wordt verbloemd.

Tijdens de eerste voorstelling in Kortrijk, op donderdag 13 maart 2014, zal centrum ZitStil ook aanwezig zijn met een ruime infostand en boeken en brochures.

Het Belgische Theater Antigone brengt in samenwerking met het Nederlandse Theater Artemis  een voorstelling op de planken met het thema ADHD. Het stuk handelt vanuit de positie van het kind. Raven Ruëll en Jan Sobrie hebben een hele mooie tekst geschreven over het wild spelende kind, waar vaak al te snel een label wordt opgekleefd. “Met Bekdichtzitstil wil ik zeker geen voorstelling maken die met de vinger wijst. Het moet een pleidooi zijn voor het kind dat niet in een kader wil of kan passen”, zegt Raven Ruëll er zelf over.

De drie hoofdrolspelers Damien, François en Rebecca, zijn zogenaamde probleemkinderen die samen moeten hokken in een probleemklas die door de volwassen begeleiders argwanend worden bekeken. De drie voetballen, glijden en sprinten over het dunne grintlaagje waarmee de scène bedekt is. Daardoor glijden ze al eens uit en dat is exact de bedoeling. Het helpt de drie spelers om op een eenvoudige, ongekunstelde manier drie kinderen te vertolken die heftig in het leven moeten staan, daardoor al eens onderuitgaan maar blijven rechtkrabbelen voor en dankzij elkaar.

bekdichtzitstil

Het resultaat is volgens recensenten eindelijk nog eens meesterlijk ‘Raven Ruëll’-toneel: intiem en klein langs de buitenkant, stormachtig en emotioneel langs de binnenkant. Het stuk is een voorstelling die olijk en ronduit hectisch en lawaaierig begint (op een scéne die als een skatepark oogt) en gaandeweg open bloeit tot een leeftijdloos verhaal.

Naar aanleiding van de voorstelling organiseert Theater Antigone op dinsdag 11 maart een lezing van Stijn Vanheule, professor klinische psychologie UGent, in de foyer van het theater in Kortrijk, gevolgd door een debat over ADHD.

Vanaf 21 maart zal het theater verder doorheen Vlaanderen en Nederland toeren.

Plaats: Theater Antigone, Overleiestraat 47, 8500 Kortrijk
Tickets en speeldata: klik hier