Start  denktank/ taskforce van en voor hr-professionals en bedrijfsleiders om het neurodiversiteitsmodel te promoten en te introduceren.

Datum: 17/05/19 van 12u30 tot 14u
Plaats : Bluepoint, Filip Williotstraat 9, 2600 Berchem

Inschrijven voor deze activiteit kan niet meer. Wil je meer informatie over dit project, telefoneer naar Ria Van Den Heuvel op 0477/59 22 54.


In bedrijven en organisaties zie ik talrijke initiatieven opborrelen die leiden tot divers samengestelde teams. Stapsgewijs evolueren we zo in de richting van werkplekken waar iedereen kansen krijgt, ongeacht zijn of haar leeftijd, etnische afkomst, geslacht, culturele achtergrond, geloofsovertuiging, seksuele geaardheid …

De toegenomen diversiteit op de werkvloer kan ik alleen maar toejuichen. Toch blijf ik op mijn honger zitten. Eén vorm van diversiteit blijft volgens mij onderbelicht en daardoor ook onderbenut: breindiversiteit, ook neurologische diversiteit of neurodiversiteit genoemd. Voor mensen met bijvoorbeeld ADHD, autisme, dyslexie, dyscalculie, dyspraxie of het Tourette-syndroom zou meer aandacht voor breindiversiteit nochtans een wereld van verschil kunnen maken.

“Neurodiversiteit heeft oog voor de enorme natuurlijke verschillen tussen het ene brein en het andere waar het gaat om sociale en leervermogens, aandacht, stemming en andere belangrijke psychische functies”, stelde de Amerikaanse psycholoog Thomas Armstrong in 2010. “In plaats van te doen alsof er ergens in een kluis een volkomen ‘normaal’ brein ligt weggeborgen waarmee alle andere breinen moeten worden vergeleken, zullen we moeten erkennen dat er geen standaardbrein bestaat, precies zoals er geen standaardbloem of standaard culturele of raciale groep bestaat.” (Thomas Armstrong geciteerd door Dorien Kok)

In vergelijking met de meeste andere hersenen verwerken die van mensen met ADHD of ADD informatie anders. Is dat een reden om hun hersenen ‘afwijkend’ te noemen? Ik volg Armstrong en neem liever het woord ‘atypisch’ in de mond. Dat maakt de weg vrij om de sterktes van die mensen meer uit de verf te laten komen, want die zijn er wel degelijk. Om er maar enkele te noemen: veel mensen met ADHD of ADD zijn creatieve denkers, werken oplossingsgericht, staan open voor vernieuwingen en uitdagingen, kunnen goed multitasken, zijn goed in crisismanagement, kunnen goed mensen enthousiasmeren en hebben een gedreven en opmerkelijk doorzettingsvermogen.

Anno 2019 zijn er in het buitenland tal van voorbeelden te vinden van bedrijven die op zoek gaan naar manieren om de kwaliteiten van medewerkers met een ‘atypisch’ brein naar boven te laten komen en zich te ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan Yahoo, BBC, Microsoft, AkzoNobel, Shell … En in België? Enkele bedrijven doen al inspanningen om mensen met een atypisch brein aan te werven en te integreren in hun personeelsgroep, maar benoemen het beleid daarrond nog niet als dusdanig. Meestal is het ook eerder ingegeven door ‘humane motieven’, en nog niet vanuit het geloof in de kracht van het neurodiversiteitsmodel. Daar wil ik graag verandering in brengen.

Laat ons vertrekken vanuit talenten en sterktes in plaats van problemen en tekorten!

Ria handtekening

 

 

 

 

PS Lees meer over breindiversiteit / neurodiversiteit in ZitStil Magazine! Het nummer 151 is volledig gewijd aan ADHD en werk. Maar liefst vijf pagina’s van dat themanummer gaan over de kansen en uitdagingen van breindiversiteit op de werkvloer. Bestel een gedrukt exemplaar (8 euro) van ons themanummer over ADHD en werk in onze webshop .