Het overlegcomité verlaagde vorige vrijdag de leeftijd van de mondmaskerplicht. Concreet moeten kinderen vanaf zes jaar nu ook een mondmasker dragen.

De discussie rond de mondmaskerplicht leggen we als centrum ZitStil even naast ons neer. We kijken wel graag hoe  kinderen en jongeren met ADHD ondersteund kunnen worden in het dragen van het mondmasker. Want de kenmerken van ADHD maken gewoon denken aan dat mondmasker en het niet kwijt spelen niet makkelijker.

Het mondmasker even op 1.5 m bekeken, hoe kan je helpen?

  • Weet je kind waarom men vraagt een masker te dragen? Duidelijke info kan helpen motiveren. Hierbij een positieve attitude spiegelen als volwassenen kan echt een verschil maken. Je kind laten kiezen wat voor mondmasker hij/zij wil dragen geeft ook zeggenschap. Ga je voor wegwerp? Of liever stoffen? Wat vind hij/zij het fijnste? Is er misschien een leuk kleurtje of printje? Ook je puber zal zich graag gehoord voelen.
  • Weet je kind hoe het masker correct te dragen en weer op te bergen? Doe het even voor en oefen een keertje thuis samen. Voor de allerkleinsten kan je ook oefenen met een knuffel, is Teddy zijn neus en mond goed bedekt? Nee gekke Teddy, dat hoort niet daar!
  • Opbergen die handel? Zorg voor een envelop, doosje, zakje waar je kind het mondmasker netjes in kan opbergen als die het niet hoeft te dragen. Zorg voor een opvallend kleurtje of design , dat helpt bij het zoeken.
  • Een reserve mondmasker (of twee) is geen slecht idee. Steek dit in de rugzak, leg eentje in da auto, de fietszak, … Dat bespaart hopelijk enkele tripjes terug naar huis om een mondmasker op te halen. Als volwassen mama of papa kan dat ook handig zijn, eventueel een reserve op het werk bewaren bijvoorbeeld!
  • Visuele reminders kunnen helpen om te denken aan het mondmasker op zetten. Misschien helpt een smiley met mondmasker of leuke mondmaskerselfie aan de deur voor je buiten gaat?
  • Plan zeker veel momenten met ruimte om ademen en bewegen indien mogelijk, vb. na de supermarkt ook even langs het park.

rCentrum Zitstil wenst jullie alvast veel succes en ademt eens diep mee in en uit.

P.S. Zelf geen overzicht meer van de Covid-maatreglen? Je kan de recentste richtlijnen steeds nalezen op de website www.be-alert.be en je hier ook inschrijven op een mailing die je steeds na elk overlegcomité up-to-date brengt.