Vorige zondag was Antwerpen voor de 27ste maal op rij in de ban van de loopmicrobe. De Antwerp 10 Miles bracht opnieuw tienduizenden sportievelingen samen. Tussen deze massa liepen ook medewerkers en sympathisanten van centrum ZitStil. Hieronder vindt u een impressie van het evenement.
Langs deze weg dankt centrum ZitStil de lopers, supporters en sponsors die elk op hun manier hun steentje hebben bijgedragen!

De naam ‘Antwerp 10 Miles’ dekt eigenlijk niet de volledige lading. In de voormiddag ging de marathon van start en voor wie de 10 mijl, 16 kilometer en een steenworp lang, een brug (of beter: tunnel) te ver was, kon terecht in de Short Run en de Ladies Run van telkens 5 kilometer.

Een outdoor evenement is natuurlijk afhankelijk van het weer. Alsof het toeval ermee gemoeid was, begon het net tussen de Ladies Run en de start van de 10 Miles stevig te plensen. Regenjassen en plastic poncho’s doken op in het straatbeeld, maar een kwartier later, zowat een halfuur voor de start van de 10 Miles, hield het druppelen op en piepte de zon opnieuw doorheen het wolkendek.

Koning Auto
Met zowat 20.000 waren ze, de deelnemers aan de 10 Miles. Je zag heel veel goede doelen prijken op truitjes, waaronder dus ook centrum ZitStil. Zo’n grote massa vlot laten starten is geen sinecure. De organisatie verdient een pluim voor de verrassend gesmeerde start.

Het parcours zelf dan. Na een eindje lopen langs Linkeroever kwam de eerste belangrijke hindernis: de Kennedytunnel, alombekend door zijn fileleed en zijn vaste vermelding in de verkeersinformatie op de radio. Nadat we vlug even zwaaiden naar Koning Auto, die voor ̩̩n dag onttroond werd op de Ring, doken we de tunnel in. Een tunnel gaat in dalende lijn, maar Рdat mag geen verrassing heten Рook in stijgende lijn. Wie te fors ervandoor gaat in het eerste deel, kon het wel eens lastig krijgen in het tweede deel. Gelukkig lag deze tunnel in het begin van het parcours, zodat de benen nog fris genoeg waren om de doortocht onder de Schelde vlot te overleven.

In de passage door het centrum van Antwerpen voelde je je als loper nooit alleen. Niet alleen door de andere lopers rondom je, maar ook door het enthousiaste publiek dat de lopers voortdurend aanmoedigde. Ook de bevoorradingsposten met water waren een welkome stimulans. Wel niet eenvoudig, een ‘klutsend’ bekertje water lopend opdrinken. Anderzijds: een geut water in het gezicht is op zich ook verfrissend.

‘Konijnenpijp’
Eenmaal voorbij de 10 kilometer begonnen de loodjes al wat zwaarder te wegen. En dan moest het laatste obstakel nog genomen worden: de Waaslandtunnel, in de volksmond ook wel de ‘konijnenpijp’ genoemd. Hetzelfde verhaal hier als bij de Kennedytunnel, met dat verschil dat je al meer dan 10 kilometer in de benen hebt. Tijdens de kilometer in dalende lijn kwam het er vooral op neer om de zwaartekracht gewoon haar werk te laten doen. Je als een steen naar beneden laten vallen bleek een goede tactiek. De kilometer omhoog was echter een uitputtingsslag. Bij velen klonk het gepuf en gekuch steeds harder en slinkte het looptempo zienderogen.

De plakkaten langs de zijkant van de tunnel, die telkens de afstand aangaven tot het einde van de tunnel, waren voor de ene loper een motivatie en voor de andere een frustratie. Het massale handgeklap van de vele lopers, dat impressionant weergalmde in de tunnelkoker, stuwde iedereen uiteindelijk naar boven.

Opnieuw op Linkeroever nam het parcours nog een bocht van 180 graden, maar daarna was de finish bijna in zicht. Sommigen zetten nog een felle eindsprint in, andere probeerden met hun laatste krachten hun looptempo aan te houden tot aan de meet. De energiedrank, koeken en bananen na de meet smaakten meer dan anders. De stramme spieren de dag nadien namen we er met alle plezier bij.

De Antwerp 10 Miles 2012 was een sportief feest waar centrum ZitStil ook deel van uitmaakte. Tot volgend jaar!

U kunt centrum ZitStil nog steeds steunen met een vrije bijdrage van 10 euro, 20 euro, 40 euro of 100 euro. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.