NEE, we hebben het hier niet over de megawijze Belgische popband, wel over euh… even onze aandacht erbij: hoe dingen die goed begonnen zijn ook half gewonnen zijn (of zoiets).

Enkele tips om een goede overstap te maken:

• Begin september verandert er heel wat: vroeger opstaan, vlugger klaarmaken, op tijd vertrekken, een andere juf, een andere klas, meer huiswerk, minder lang opblijven….: veel kleine en soms grote veranderingen waaraan we ons liefst zo vlug mogelijk aanpassen. Vooraf rustig bekijken,bespreken en inspelen op wat en hoe er vanaf 1 september allemaal verandert, kan de overgang wat makkelijker maken.

• Zo’n begin of overgang is altijd spannend voor iedereen: maak voldoende tijd om te luisteren naar je kinderen en naar elkaar, geef aandacht of bevraag de dingen die leuk zijn of die goed gegaan zijn die dag. Wees alert voor de dingen die wat minder goed gaan.

• De vakantie was leuk en ontspannend. Leuke en ontspannende dingen kunnen ook tijdens het schooljaar plaatsvinden: het is makkelijker om at te spreken met vriendjes, er is nog tijd voor ontspanning na de schooluren, na schooltijd of tijdens het weekend kunnen kinderen intekenen voor een hobby of een andere bezigheid.

• Goede afspraken geven rust en overzicht en voorkomen vaak veel discussie. Belangrijke items zijn: huiswerk (wanneer, waar), ontspanning, slapengaan, boekentas maken. • Maak de boel wat overzichtelijk voor alle leden van het gezin: hang een grote flashy kalender op waarop duidelijk is wie wat doet welke dag.

• De school is een partner in de zorg voor je kind: wacht niet tot er zich problemen voordoen. Informeer de school, luister en bevraag wat ze te bieden hebben en hoe de opvolging gebeurt. • Schrijf in op één van onze workshops: centrum ZitStil organiseert gedurende het ganse schooljaar workshops in 11 regio’s verspreid over heel Vlaanderen. Deze workshops gaan over bovenstaande en andere thema’s en richten zich tot ouders met kinderen met ADHD. We starten met de workshop ‘huiswerk zonder zorgen’. Zie voor uw regio op onze website.

PS: nu wél over de popband: écht de moeite!