Joepie, de vakantie komt eraan!! Even gedaan met stressen en jagen om iedereen op tijd op school of op het werk te krijgen. Niets moet, alles mag. Heerlijk genieten van warme zomerdagen, van de rust, van elkaars gezelschap … . Of toch niet??!

Voor een gezin met een kind met ADHD betekent vakantie misschien eerder een schier eindeloos lijkende periode waar met de gedachte aan eerdere ervaringen vaak flink tegenop wordt gezien. En is op reis gaan soms een weinig evidente onderneming… .

Op reis gaan én genieten…hoe doe je dat?

Hier zijn alvast enkele tips om het wat gemakkelijker te maken:

          Ga na hoe de vorige reis is verlopen, welke waren de moeilijkheden die zich voordeden, wie was erbij betrokken, op welke momenten deden die zich voor? Wat toen is misgelopen, kan je misschien vermijden door het anders te organiseren.

          Bereid de kinderen voor op het specifieke van de reis vb. een lange autorit, weinig ruimte, plaspauzes.

          Hou rekening met heel ‘basale noden’:

  • eten (genoeg frisse drank en eten, tussendoortjes, picknick plannen op het uur van de normale etenstijd)
  • privéruimte. Het eerste wat we opgeven als we allen samen op reis gaan, is ons eigen privé plekje, ons eigen bed, ons eigen veilige huis. Kortom, dingen die ons in ons leventje het meeste waard zijn. Elke ruimte die een kind krijgt, moet in de mate van het mogelijke goed afgebakend zijn. Plan en bespreek op voorhand wanneer wie waar zal gaan zitten en hoelang. Dit is belangrijk vooral als er meerdere kinderen meereizen en zo voorkom je gekibbel.
  • persoonlijke bezittingen. Elk kind wil graag enkele persoonlijke spulletjes meenemen. Laat niet toe dat die ‘los’ in de auto gelegd worden. Het is goed voor elk kind apart een reiszakje te voorzien dat liefst ook nog verschilt van kleur. Een kind dat omringd is door eigen spulletjes (kussentje, dekentje en speeltjes) zal vanzelf een stuk rustiger zijn en zich knus en ‘veilig’ voelen.
  • rustpauzes: een uitgerust kind is beter in staat zichzelf op een prettige wijze te amuseren. Geplande rustpauzes invoeren, flexibel zijn t.a.v. onverwachte, doch nodige rustpauzes.

          Installeer een routine (ev. geënt op de thuissituatie) die werkzaam is voor alle betrokkenen: voor wat betreft de maaltijden, het rijden zelf, waar en hoe lang stoppen, waar slapen, toiletpauzes,….

          …

Zo kan dit misschien al het begin worden van een heerlijke, deugddoende vakantie, wat we iedereen alvast toewensen!!