Stefanie stuurde ons als eerste een mailtje op het mailadres oudersvoorouders@zitstil.be waar iedereen welkom is om goede ideeën en ervaringen naar door te sturen. Kijk hieronder wat ze ons schreef en kruip zelf ook in je pen?!

“Dag ZitStil,

Eens kijken wat jullie doen met mails die worden gestuurd. 😊

Ik ben Stefanie, 35 jaar jong en mama van twee schatjes van patatjes. Mila is 9 en heeft de diagnose ADHD gekregen bij aanvang van de lagere school. Rune is net vier geworden en ook al heeft hij momenteel geen diagnose, we herkennen de moeilijkheden met aandacht en het drukke gedrag van Mila toch heel erg bij hem. En wat mijn man betreft? Laten we zeggen dat de appels niet ver van de boom zijn gevallen.

Ik neem zelf vooral deel aan de workshops van ZitStil net voor dat uitwisselen van ervaringen, en het eens kunnen praten met mensen die de situatie begrijpen. Want een gezin waar ook personen met ADHD deel van uit maken heeft zo zijn eigen uitdagingen. En deze uitdagingen zijn wat mij betreft onder een vergrootglas komen te staan met alle maatregelen en veranderingen die het Coronavirus met zich meebracht. Vandaar dat ik iets wou delen via mail.

Jullie zeggen het bijna in elke workshop, het is belangrijk te blijven kijken naar wat goed gaat en dit ook te benoemen. Daarbij zeggen jullie altijd hoe belangrijk een positieve relatie en verbindende momenten zijn met elkaar. Het waren de onderste lagen van een opvoedingspiramide of zoiets, de andere lagen ben ik vergeten… oeps!

En net op die zaken probeer ik nu veel in te zetten, want mijn geduld lijkt sneller zijn limieten te bereiken. Hoe doen wij dat? We benoemen wat goed gaat en kijken hierbij naar de kleinste dingen. We maken ook tijd voor samen dingen te doen die succes en fijne momenten samen ondersteunen. Zo zag ik op facebook de actie rond het boek ‘We gaan op berenjacht’.

Bij ons in de buurt hebben een heleboel mensen leuke knuffelbeesten aan hun raam gezet. En wij maken elke dag een uitgebreide wandeling om de knuffelberen, knuffelapen, knuffelhondjes… te gaan spotten. De beweging doet hen beide goed. Even de frisse lucht in (alle maatregelen in acht nemend natuurlijk) en wat benen strekken doet hier wonderen om achteraf terug te kunnen keren naar de thuisopdrachten die de kids van school kregen.

Het is ook gewoon leuk om samen te doen, zelfs ik geniet ervan. Rune is heel goed in het spotten van de beren en Mila maakt erg graag foto’s van de knuffels. Het blijft elke dag spannend als we een nieuwe route nemen of op een oude route nieuwe knuffels kunnen spotten. Daarnaast komen we van de oudere kinderen in de buurt ook stoepkrijttekeningen tegen. Je weet wel, zo een pijlentocht met opdrachtjes zoals ‘spring hier 20 keer op en neer’. Leuk om te doen en leuk om te maken! Wij tekenen alvast straks een ouderwets hinkelparcours in de tuin en zetten onze ‘Mallerd’ , zo heet onze gigantische knuffelolifant voor het raam. Misschien passeert iemand van jullie hem wel?

Ik hoop echt van andere ouders nog iets te lezen, het geeft me enkele minuten me-time en wie weet heeft er iemand een gouden tip om hier de tijd (al is het maar een klein beetje) leuk te vullen!

Warme groeten, Stefanie