Onderzoek wijst uit dat ADHD een invloed heeft op de rijvaardigheid en dus is extra aandacht geboden wanneer iemand met ADHD leert rijden. Rijopleidingen maken vaak geen onderscheid tussen kandidaten met en zonder ADHD. Nochtans kan het zinvol zijn om dat wel te doen. Ook mensen met ADHD kunnen goede chauffeurs zijn, Sommigen doen dat prima, anderen hebben leren omgaan met hun zwakkere kanten en weten deze bij te sturen of te hanteren. Het leren vraagt echter wel meer zorg, rekening houdend met de kenmerken van ADHD waar de leerling last van heeft. Heb je zelf ADHD, overweeg dan om dit aan de instructeur te zeggen. Je kan samen zien welke aanpak het best bij jou aansluit. Het is dus goed dat je zelf al zicht krijgt op hoe leren bij jou het best verloopt en wat je het meeste kan helpen. Ben je impulsief of heb je juist vooral problemen met je aandacht, dan kan de rijinstructeur de methode aanpassen aan jouw behoeften.

Voor de instructeurs is het belangrijk om volgende adviezen in acht te nemen.

  • Duidelijke instructies zijn erg belangrijk. Controleer of alles goed is begrepen of laat de leerling de instructies herhalen. Mogelijk is het zinvol belangrijke instructies schriftelijk mee te geven. Herhaal veel. Voor mensen met aandachtsproblemen is het moeilijker om al die nieuwe informatie ineens vast te houden.
  • Moedig aan, wees positief maar ook duidelijk. Wanneer iets verkeerd is gegaan, bekijk dan samen wat fout liep.
  • Luister naar je leerling, samen kunnen jullie de aanpak bijsturen wanneer leren rijden moeilijk blijkt te zijn. En voor de ouders: Geef zelf het goede voorbeeld, rij rustig en alert, en illustreer dat je zo het snelst ergens geraakt.
  • Gebruik de oefenrijtijd samen als een kans om de speciale uitdagingen voor chauffeurs met ADHD te bespreken. Het verhoogt het bewustzijn van je jongere en helpt om de moeilijkheden op te lossen.
  • Is je jongere eerder impulsief, maak dan duidelijke afspraken, met gevolgen wanneer ze niet worden nageleefd. Geef de voorkeur aan kleine beloningen wanneer zich houden aan de reglementering positief verloopt.
  • Gaat het leren moeilijker dan verwacht, blijf dan toch positief en moedig je jongere aan. Goed leren rijden heeft ook veel te maken met automatisering en dit vraagt nu eenmaal voor sommige mensen meer moeite. Geduldig verder oefenen is dan essentieel. Extra ondersteuning mogelijk. Tot nu is de behandeling met stimulantia zoals methylfenidaat de enige behandeling die de rijvaardigheid van mensen met ADHD verbetert. Het rijgedrag verbetert tot een gemiddeld of normaal niveau. Andere vormen van behandeling werden nog niet onderzocht maar personen met ADHD, met jarenlange rijervaring, vertellen wel dat ze in staat waren om te leren met hun beperkingen om te gaan en zo een aangepaste rijstijl te ontwikkelen.