Lieve mensen,
Bijzondere tijden vragen bijzondere acties. Dat ondervond ieder van jullie de laatste week. Er wordt veel van ons aanpassingsvermogen gevraagd. Onze flexibiliteit wordt echt opgerokken. Bijna niets is nog gewoon. Bijna alles is anders. En het ziet er naar uit dat het nog even zo zal zijn. De komende weken kan voor veel onzekerheid zorgen, we ondergaan met z’n allen een stresstest. Wijzelf, onze collega’s en onze gezinsleden, familie en vrienden staan voor uitdagingen.
We moeten er ook niet flauw over doen: voor iedereen met ADHD en de mensen in hun omgeving is het een nog veel grotere uitdaging!
Medewerkers en vrijwilligers van centrum ZitStil doen een poging om jullie toch zo veel mogelijk steun te bieden. Telefonisch en digitaal voorlopig, want alle workshops en trainingen zijn verzet naar een datum na de paasvakantie.
Momenteel zoeken we uit hoe we dat zo goed mogelijk gaan aanpakken. De ADHD-consultatielijn 070 222 135 blijft elke donderdagvoormiddag toegankelijk en ons secretariaat is bereikbaar op 03 830 30 25.
Per mail kan je ook terecht: info@zitstil.be.
Op onze website en via andere sociale media posten we berichten. En we openen een speciaal mailadres oudersvoorouders@zitstil.be waar je alle goede ideeën en eigen ervaringen kwijt kan, die wij dan graag delen via onze nieuwsbrief.
“A la guerre comme à la guerre” zou ik zeggen!
Maar vergeet vooral niet dat er ook bijzonder veel creativiteit is bij grote en kleine mensen met ADHD. Dat gaan we nu nog meer laten opborrelen en inzetten voor elkaar.
Volg ons, weet ons te vinden met je vraag of als je nood hebt aan een babbel. We blijven verbonden!
Ria
Suggestie : zorg voor zoveel mogelijk structuur.
Een dagplanning voor jezelf en alle huisgenoten is een goede start. Maak die in overleg waar het kan. Wees duidelijk en maak de afspraken visueel en goed zichtbaar. Een té streng stramien kan ook voor stress zorgen. Werk dan in grotere tijdsblokken. Doe wat haalbaar is in jouw gezin.
Denk ook aan structuur op andere vlakken. Structuur in huis bijvoorbeeld. Waar ga je werken als je telewerkt? Waar doen de kinderen hun schoolwerk? Waar kan er gespeeld worden? Structuur in tijd is ook nodig. Wanneer eten we samen? Wat is me-time? Wanneer wil je absoluut even met rust gelaten worden. Kiezen we voor een welbepaald TV-moment en wanneer dan? Wat is het gezamenlijk en dagelijks opruimmoment. Wie gaat wanneer buiten? Ook duidelijke en korte boodschappen en eenduidige communicatie kunnen voor rust en structuur zorgen.