ADHD is geen jongensziekte

“Meisjes die enkel last hebben van het dromerige en verstrooide, worden vaak niet opgemerkt”

“Als ik het eerder had geweten, zat ik misschien wel op schema met mijn studies.” Amber (22) kwam er pas recent achter dat ze ADHD heeft. Velen denken bij de stoornis ADHD aan een hyperactief jongetje, maar ook meisjes en volwassen vrouwen krijgen ermee te maken. Bij hen wordt ADHD vaak over het hoofd gezien, en dat kan serieuze gevolgen hebben. Psychologe bij centrum ZitStil Katrien Boone: “De diagnostische criteria zijn opgesteld voor jongens tussen zes en twaalf jaar.”

ADHD – voluit Attention Deficit Hyperactivity Disorder – is een ontwikkelingsstoornis met als belangrijkste eigenschappen hyperactiviteit, impulsiviteit en onoplettendheid. Niet iedereen met ADHD heeft dezelfde symptomen. Sommigen kunnen van meerdere kenmerken last hebben, anderen dan weer enkel van bijvoorbeeld aandachts- en organisatieproblemen. Amber (22) kreeg de diagnose ADHD in november 2021. “Als ik het eerder had geweten, zat ik misschien wel op schema met mijn studies en was mijn mentale gezondheid beter”, zegt ze.

Lees het volledige artikel op HLN

© Centrum ZitStil vzw. Dit artikel wordt beschermd door auteursrechten. Als je dit artikel geheel of gedeeltelijk wil overnemen, moet je eerst toestemming vragen aan centrum ZitStil.