Print deze pagina Print deze pagina

De CLB’s sloegen onlangs alarm over een fenomeen dat ook in Vlaanderen steeds vaker de kop opsteekt, namelijk ‘sexting’. Dat is het uitwisselen van naaktfoto’s, meestal via smartphone. Dergelijke beelden worden vaak doorgestuurd of online gezet door anderen en dat heeft kwalijke gevolgen.

Volgens het CLB van Gent gaat het om vijf gevallen in hun regio. Dirk De Pover van Childfocus meldt dat al 1 op 10 Europese kinderen tussen 11 en 15 met sexting te maken kregen. Voor ruim de helft van die kinderen was die ervaring heel negatief. Als de foto’s zonder hun medeweten gedeeld worden, leidt dat tot schaamte en zich terugtrekken.

ADHD_en_impulsief_posten

Omdat social media alom aanwezig zijn in het leven van kinderen en jongeren, worden zij ook geconfronteerd met nieuwe problemen zoals sexting, cyberpesten, gameverslaving en inbreuken op de privacy. Omdat ADHD en impulsief posten op sociale media vaak samen gaan, worden kinderen met ADHD nog vaker slachtoffer van de gevolgen van hun online gedrag. Sociale media nodigen immers uit tot snelle beslissingen. Moet je je kinderen dan zoveel mogelijk afschermen? Nee, want het gebruik van sociale media heeft ook vele voordelen. Wat kan je dan wel doen?

 

Werk preventief

Maak de online acties bespreekbaar. Ouders moeten niet alleen meer vragen hoe het was op school, maar ook hoe het was op internet. Op die manier wordt het na verloop van tijd een gewoon gespreksthema. Het gaat dan niet enkel over met wie je kind praat en waarover, maar ook welke filmpjes er populair zijn, welke games er gespeeld worden of van welke online celebrity ze fan zijn. Het zal een tijdje duren om dit op te bouwen, maar eens er comfortabel over kan gesproken worden, komt een kind makkelijker naar zijn of haar ouders als er toch iets zou misgaan. Hieronder alvast enkele suggesties om er over te praten en interesse te tonen:

  • Wie is de grappigste persoon op internet? Waarom is hij/zij zo grappig?
  • Wat was je grootste blunder op internet?
  • Welk game-karakter zou je wel een dagje naast je willen hebben zitten in de klas?
  • Welke YouTube-ster zou je wel een dagje als gastdocent willen? Wat zou je van hem of haar willen leren?
  • Heb je nog iemand geholpen op internet (met huiswerk of in een game, bijvoorbeeld)?

Ben je zelf niet hélémaal mee als het over Whatsapp, Minecraft of Vine gaat? Dan is het misschien wel een goed idee om deel te nemen aan onze training mediawijs opvoeden. Hier gaan we samen écht aan de slag met nieuwe media. Alles wordt interactief uitgeprobeerd en zo leren ouders de online leefwereld van hun kinderen beter kennen, zullen ze de aantrekkingskracht ervan beter begrijpen, kunnen ze er ook beter over praten met hun kinderen en ingrijpen indien nodig.

 

En als het toch misloopt?

We geven  ouders in de training mediawijs opvoeden ook uitgebreid advies over wat je best doet als het misloopt. Als je deze problemen zelf bespreekbaar wil maken, dan is dit filmpje een aanrader. De twee meest populaire vloggers van Nederlands, ook in Vlaanderen zijn ze heel populair onder jongeren, vertellen hoe zij omgaan met problemen als cyberpesten en welke stappen je dan kan ondernemen: