Valentijn komt er weer aan, … de hoogdag voor geliefden! Tijd voor ons allemaal om stil te staan bij onze relatie. Als je een relatie hebt met iemand die ADHD heeft, kan je het gevoel hebben dat je je partner steeds moet herinneren aan gemaakte afspraken, dat je steeds moet zeuren. Je hebt het gevoel dat je niet om hem kan bouwen.

Als je zelf ADHD hebt daarentegen, kan het zijn dat het ‘gezeur’ van je partner je nerveus maakt. Je doet je best, maar in de ogen van je partner is het nooit genoeg.

Als je je herkent in één van de bovenstaande beschrijvingen, lijdt je relatie aan ‘ADHD-effect’. De tijd van de verliefdheid was bijzonder en vrolijk, maar het huwelijk of een vast relatie is helemaal anders. Je relatie kan lijden aan de symptomen van ADHD . Het goede nieuws is dat je huwelijk of relatie beter kan worden door inzicht te krijgen in de rol die ADHD kan spelen.

  • Loop niet vast in ergernissen, probeer te begrijpen waarom de dingen gaan zoals ze gaan, probeer van anderen te zien waarom niet alles plezierig is voor hen. We zijn immers allemaal anders. De uitdaging is te blijven zoeken naar de waarheid in het midden, met mildheid en creativiteit, met kennis en overleg, en als het nodig is met hulp van anderen.

  • Ook voor koppels waarvan één partner ADHD heeft, kan het een uitdaging zijn om tot een goed evenwicht te komen. Een gezin vraagt ‘samen’leven, stabiliteit, organisatie en planning. Partners met ADHD kunnen daarin zwak zijn en riskeren dat ze daardoor het gezin onstabiel maken of hun partner overbelasten. Partners zonder ADHD kunnen verstrikt raken in de zorgen of het compenseren. Het is dus goed om hulp te aanvaarden en allebei aan de slag te gaan met zichzelf.

  • Heb je ADHD, leg je dan niet neer bij je ‘onvermijdelijke’ beperkingen maar zoek hulp om nieuwe vaardigheden te leren. Plannen en organiseren, werken aan tijdsbesef, je aan afspraken houden, het zijn allemaal zaken die je kan leren of toch verbeteren.

  • Heb jijzelf geen ADHD, dan worstel je misschien wel met iets anders. Je loopt vast in de zorg, je slaat misschien door naar perfectionisme, je bent misschien oververmoeid waardoor je onverdraagzaam gaat reageren. Ook voor jou is het nodig om hieraan te werken, zelf anders te leren kijken en samen oplossingen te zoeken die haalbaar zijn.

  • Sommige wegen moet je apart gaan. Het leren van planningsvaardigheden bv moet je in de eerste plaats zelf doen. Een systeem om thuis toe te passen, wordt dan weer samen gezocht.

  • Werken aan kennis, communicatie, overleg en begrip voor elkaar is iets dat je zowel samen als apart kan doen.

  • Blijf niet alleen zitten met je vragen en problemen. Centrum ZitStil organiseert trainingen zowel voor volwassenen met ADHD zelf als voor hun partners. In groep krijg je steun en begrip van anderen die met vergelijkbare problemen worstelen.